Bandić je prebolio moždani udar, plućnu emboliju, brojne operacije…

Goran Mehkek / CROPIX

Milan Bandić imao je ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.

Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u lipnju prošle godine također mu je pozlilo pa je bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb.

U međuvremenu imao je plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata, ali to nije zaustavilo njegove političke ambicije i pripremu za predstojeće lokalne izbore.

U prosincu 2018. završio je u bolnici zbog plućne emoblije koja je nastala kao posljedica ugruška koji se oslobodio zbog trostrukog prijeloma potkoljenice što ga je već duže vrijeme ignorirao.Problem sa slomljenom nogom Milan Bandić je vukao još od početka studenoga kada je imao zakazan prijem kod predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina kako bi ga ovaj odlikovao Redom prijateljstva. Bandić je tada govorio da je za Dan mrtvih izvrnuo gležanj, ali se ispostavilo da je slomio nogu, i to dvije kosti na tri mjesta.

Bandić se, navodno, niti narednih tjedana nije pokazao kao uzoran pacijent, nije mirovao kako bi mu kosti zarasle i problem se toliko izrodio da se iz jednog od prijeloma oslobodio tromb koji je završio u plućima, što je zdravstvena opasnost koja se vrlo lako može izroditi u stanje kritično po život.

Čak 20 godina Bandić je bio prvi čovjek Zagreba i neprestano ponavljao ‘radim 16 sati dnevno 365 dana u godini i tako već 20 godina’. I svoju je stranku nazvao MB 365.

Ni nedavna operacija glasnica, na koju je morao jer je bio potpuno izgubio glas, kao ni činjenica da mu se glas nije do kraja vratio, nisu ga spriječili u naumu da krene u kampanju po novi mandat, piše Jutarnji list.

Šest puta biran za gradonačelnika 

Bandić je u Zagreb došao na studij gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti a njegov politički put počinje kad je 1993. postao politički tajnik gradske organizacije SDP-a.

Samo dvije godine kasnije postaje zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini a od 2000. traje njegov gradonačelnički mandat s ‘pauzom’ od dvije godine kad je zbog afere odnosno vožnje pod utjecajem alkohola nakratko ‘pauzirao’.

Bio je i predsjednički kandidat 2009. godine, ali je neslavno propao kao što je i njegova stranka loše prolazila na parlamentarnim izborima.

Tijekom njegovih gradonačelničkih mandata neki su gradski projekti izazivali proteste građana, ali se Bandić nije dao smesti i svi su projekti na kraju završeni onako kako je to on predlagao pa primjerice i onaj s garažom u Varšavskoj.

No, kad je riječ o izborima sve to Bandiću nije smetalo da i dalje bude ‘na tronu’.

Komentari