Bandić nije osigurao ni zgrade gradske uprave protiv potresa! ‘To će koštati još koju milijardu’

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Grad Zagreb nije plaćao osiguranje od potresa za svoje nekretnine u gradu koje su sada oštećene u potresu i za koje će se morati izdvajati milijarde kuna, tvrdi Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!

Jedan od razloga zbog kojih se dogodila takva šteta je i zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Poručio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krajem ožujka, a nakon toga se povela i rasprava zašto vlasnici nekretnina nisu imali i osiguranja svojih stanova od potresa, te koliko su zahvati pridonijeli šteti.

Grad nije plaćao osiguranje

No, sada je isplivala na vidjelo nevjerojatna činjenica. Grad Zagreb nije plaćao osiguranje svoje objekte u kojima su smješteni gradski uredi, zavodi, službe, ukratko, cijela gradska i mjesna samouprava! Očito da nisu ni starački domovi osigurani od potresa, jer navode da su osigurane samo dvije ustanove socijalne skrbi. Jasno je to iz odgovora koji je gradski ured za imovinu dao gradskom zastupniku Tomislavu Tomaševiću – Možemo!.

“Ugovorena osiguranja objekata mjesne samouprave i objekata gradske uprave ne pokrivaju rizik od potresa. Ugovorene police osiguranja od potresa imaju 2 ustanove socijalne skrbi, 4 ustanove u zdravstvu te svi kapitalni objekti Grada Zagreba kojima upravlja ustanova Upravljanje sportskim objektima, a od ostalih sportskih građevina koje su ugovorima o zakupu predane na upravljanje i korištenje sportskim klubovima i udrugama, od rizika potresa osigurano je 18 sportskih građevina”, odgovorio je Damir Lasić, pročelnik gradskog ureda za upravljanje imovinom.



Propust koji će koštati milijarde kuna

Tomislav Tomašević kaže: Bandić ne samo da je solio pamet građanima da nisu ulagali u svoju imovinu već i da nisu osigurali svoje nekretnine od potresa, a Grad Zagreb nije nijedno ni drugo napravio sa imovinom u svom vlasništvu. Obrušio se i na gradsku tvrtku GSKG koja upravlja većinom zgrada u središtu Zagreba koji je najviše nastradao. Takav propust će koštati milijarde kuna više koji će se pokriti iz džepova poreznih obveznika umjesto iz polica osiguranja.

“GSKG je zakazao jer nije predstavnike suvlasnika u Donjem gradu upozorio da njihova osnovna polica osiguranja ne sadrži osiguranje od potresa, a Bandić je zakazao jer unatoč studijama o potresu koje je sam naručio nije barem to napravio za gradsku imovinu. On je kriv što ćemo iz gradskog proračuna morati platiti koju milijardu kuna za obnovu zgrada u gradskom vlasništvu”, kaže Tomašević, prenosi 24 sata.

Komentari