Bandić ne vidi problem, a stručnjaci upozoravaju: ‘To je potencijalna ekobomba’

Tone i tone plastike koju su Zagrepčani odbacili, a Grad Zagreb tvrtki e-Kolektor platio za daljnju reciklažu, u njihovu dvorištu na Žitnjaku stajat će do daljnjega jer je tvrtka proglasila stečaj.

Tako se otvaraju brojna pitanja: hoće li otpad ondje stajati mjesecima, tko i kada ga može preuzeti i prijeti li istočnom Zagrebu sličan scenarij kakav smo vidjeli na Jakuševcu?

Strojevi za sortiranje smeća koji su tu donedavno radili sada su stali. Radnici više i ne dolaze na posao jer nisu dobili plaću, a tvrtka je proglasila stečaj zbog blokade računa. Ono što ostaje iza njih je 11.000 tona plastike i glomaznog otpada, što može biti potencijalna ekobomba. Ovisno o tome koga pitate.

“Nema nikakve panike i nema nikakve ekološke bombe”, tvrdi Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.



‘Mi imamo umjesto sirovine jednu veliku požarnu opasnost’

Njegovo mišljenje ne dijeli Mostov Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike:

“To je potencijalna bomba jer mi imamo umjesto sirovine jednu veliku požarnu opasnost. To je uništeni materijal koji je spreman u uvjetima visokih temperatura se samozapaliti ili zapaliti i stvoriti veliku štetu.”

Dobrović: Gospodarenje otpadom u Zagrebu štetno i neodgovorno; Postoji mogućnost da se zbrinjavanje ponovno naplati građanima

Nikakvo iznenađenje za oporbu

Poput požara reciklažnog dvorišta na Jakuševcu prošlog ljeta. Na Žitnjaku se nalazi manje opasan otpad, no pitanje je hoće li ga imati tko kontrolirati.

Tvrtki je, naime, prošlog tjedna istekla i polica osiguranja kojom se u ovakvim slučajevima pokriva dio troškova i koju moraju imati, pa zbog toga Državni inspektorat želi da im se ukine dozvola za rad, ali je oni ne mogu ukinuti ni po jednom drugom kriteriju jer posluju uredno, a dozvola im istječe tek u travnju. Oduzeti je može jedino onaj onaj tko ju je dao, a to je Grad Zagreb.

“Mi smo u drugom mjesecu, dakle četiri mjeseca prije isteka dozvole, poslali dopis tvrtki za reviziju dozvole. Nakon tri tjedna dobili smo dopis inspekcije resornog ministarstva. Znači, prvi je Grad reagirao. Na potezu je sada Ministarstvo zaštite okoliša i inspektorat”, kaže Bandić.

No, na potezu je ipak Grad iz kojega doznajemo da će im dozvolu vjerojatno uzeti i prije. Ovakve situacije više ne iznenađuju ni oporbu.

“Mi vidimo da je pitanje gospodarenja otpadom ne samo na Žitnjaku nego i u drugim dijelovima grada kritično. I s te strane pokušavaju stvoriti dojam da nešto rade, sad su izmislili nove inspektore koji će gledati kako građani odvajaju otpad, ali činjenica je da mi u gradu Zagrebu ne gospodarimo otpadom”, tvrdi Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Iz e-Kolektora su nedostupni za medije. Čak i da ostanu bez dozvole, potrajat će dok Ministarstvo pronađe novu tvrtku koja će preuzeti otpad i i za koji će 22 milijuna kuna ponovno platiti porezni obveznici. Ako se prije toga ne ponovi scenarij s Jakuševca.

Komentari