Bandić je pokopan na zelenoj površini mimo procedure, a dokumentaciju su lažirali naknadno

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pokojni zagrebački gradonačelnik preminuo je prije gotovo sedam mjeseci. No uslijed iznenadne smrti pokopan je nepropisno.

Milan Bandić tako je na brzinu pokopan van grobnih polja, na zelenoj površini uz cestu.

I tada se govorilo kako je time, ali i kasnijim postavljanjem rasvjete za taj grob, počinjena šteta i krajobrazu Bolléovih Arkada koje se vode kao zaštićeno kulturno dobro.

“Mirogoj je devastiran, a pokojniku nije iskazano poštovanje”, komentirala je Zrinka Paladino, arhitektica i bivša zamjenica pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.



Sve to vrijeme, od svibnja do danas, odgovorni iz Holdingove podružnice Gradska groblja tvrde kako je sva procedura poštivana. Iako je već u mirogojskoj tražilici, zahvaljujući njihovoj šeprtljavosti, moguće vidjeti kako je Bandić na jednoj karti pokopan na mjestu koje spada pod grobno polje 112A, a na drugoj, odmah ispod nje, kako je pokopan na mjestu koje je izvan granica tog grobnog polja, što se protivi propisima.

Da je sve bilo prema proceduri tvrdio je i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je, s obzirom na to da je Mirogoj zaštićeno kulturno dobro, morao Gradskim grobljima odobriti zasnivanje grobnog mjesta.

Iz Telegrama tvrde kako su u posjedu dopisa u kojem stoji kako polje 112A prije toga nije formalno prošireno i na tu lokaciju, što je moralo biti.

Zavod nije izdao rješenje o proširenju grobnog polja

Naime, aktivisti inicijative SOS za Mirogoj od Zavoda su putem Zakona o pravu na pristup informacijama zatražili uvid u akt kojim je Zavod Grobljima omogućio proširenje spornog polja. Na kraju je ispalo da ga ne mogu vidjeti jer – ne postoji.

“Tijekom postupka pribavljeno je očitovanje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode iz kojeg proizlazi da navedeni ured nije izdao rješenje kojim bi se podružnici Gradska groblja odobrilo proširenje grobnog polja 112A”, tvrde u odgovoru iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

‘Podaci nisu bili ažurirani’

Zastupnik zagrebačke gradske skupštine, Renato Petek, u međuvremenu je Službi gradonačelnika također uputio niz pitanja oko legalnosti odabira grobnih mjesta. Početkom kolovoza iz zagrebačkog Holdinga, odnosno podružnice Gradska groblja, odgovorili su mu kako je sve bilo u skladu sa zakonom te da u trenutku dostave njegovog upita nacrti za grobna mjesta na kojima je pokopan Bandić, jednostavno nisu bili ažurirani.

Tvrde kako se u online grobni očevidnik izmjene unose s danom formiranja novog grobnog mjesta, a što se automatski vidi na planu groblja i tražilici pokojnika, ali da su na njihovim stranicama bila dva dokumenta plana koja nisu izmijenjena odmah, već kasnije. Da pojačaju dojam da je tu oduvijek trebalo biti grobno polje u odgovoru Peteku napomenuli su i da će se na lokaciji do Bandićeva groba formirati dodatna grobna mjesta.

U privitku su pak dodali i naknadno izmijenjeni plan grobnog polja 112A koji je sada iscrtan tako da obuhvaća zelenu površinu i po čemu ispada da je grob bivšeg gradonačelnika u trenutku pokopa već bio unutar njegovih granica. To je prilično bizarno, budući da su u tom istom odgovoru priložili i originalni nacrt lokacije groba koji su 28. veljače slali na odobrenje Zavodu za zaštitu spomenika, a na kojem se vidi da ju granice polja 112A ne obuhvaćaju.

Povjerenstvo odlučuje o spomeniku

Budući da su izjavili kako će dopustiti da se do Bandićeva groba dodaju i nova grobna mjesta, nadležni gradski uredi i Holding zapravo omogućuju daljnju devastaciju Arkada i to na dijelu koji nikada nije trebao biti u granicama grobnih polja.

Šteta bi uskoro mogla biti još i veća jer su Peteku iz ureda gradonačelnika potvrdili i kako je već napravljeno idejno rješenje za spomenik na toj lokaciji, koji je inicirala obitelj Bandić. “Šokiran sam da skoro i nema razlike u odgovorima koje je potpisivala Jelena Pavičić Vukičević i onih koje dobivam od nove uprave Holdinga i novog gradonačelnika o ovom predmetu. Zašto štiti ovakve rabote Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i zar će stvarno nastaviti započetu proceduru i podići nadgrobni spomenik Bandiću?”, pita se nakon svega zastupnik Petek.

Rezultati interne kontrole nisu objavljeni

Iako su sve prijavili Ministarstvu kulture i Državnom odvjetništvu još prije četiri i pol mjeseca, iz inicijative SOS za Mirogoj tvrde kako ih za sada nitko nije kontaktirao.

Kako  se neslužbeno doznaje gradski Ured za internu kontrolu je još krajem srpnja napravio analizu cijelog slučaja, ali iz nekog razloga taj nalaz za sada nije predstavljen javnosti.

Komentari