Bandić: Grad Zagreb neće sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare govorio je o nastavku sanacije grada nakon potresa te o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Prvo se obratila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Javite se i prijavite štetu

“Zakon o ublažavanju posljedica potresa propisao je tko nema pravo na obnovu. Ali pozivam sve koji imaju štetu da se javi. Stvorit će se jedan financijski okvir kojim će se pomagati i onima koji imaju štetu manju od 60 posto. Javite se i prijavite štetu na našim stranicama”, rekla je Jozić i dodala kako će velik broj stručnjaka raditi na obnovi.

“Gradonačelnik je poslao pismo Vladi da se aktivira europski fond”, dodala je.



Ravnatelj zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis rekao je kako imaju odlične kontakte s Vladom, vezano za medijske napise. Od Vlade su tražili da obnova bude kompletna te da se jasno odrede omjeri financiranja za grad, državu i EU.

“Iznijeli smo svoje primjedbe u devet točaka, koji su zahtjevi grada. Da se pokrene kompletna obnova zgrada, tražili smo da se odredi u kojoj omjeru će financirati država, grad i europski fondovi. Također, kriterij određivanja novčane pomoći za vlasnike kuća nije određen. Predlažem da vlasnici koji žele graditi da se i njima osigura pomoć. Ukratko, iz zakona nije jasno kako će se graditi nego se navode zamjenske kuće. Za razliku od prijedloga zakona, mi smo stava da donacije idu na račun obnove. Grad smatra da trebamo osigurati nekretnine za ljude koji su smješteni u studentskom domu”, rekao je.

Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena

Bandić je rekao kako neće ulaziti u detalje novog zakona.

“Reći ću o stvarima na kojima Zagreb inzistira. Ovo je nesreća koja je zadesila Zagreb i da gradonačelnik i službe stoje iza svojih građana. Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena. Ovo nije Gunja. Mi želimo sudjelovati u zakonu koji je životan, nema građana prvog i drugog reda. Svi se trebaju isto tretirati. Zakon treba biti pravedan i provediv”, rekao je Bandić.

Dodao je kao Grad treba obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima treba pomoći.

“Ne želim sudjelovati u nečemu što je osuđeno da ne uspije. Ako se ne usvoje naši prijedlozi. Nema olako obećane brzine. Nekima se očito žuri, broje zadnje mjesece. To nije moj problem, meni se nigdje ne žuri. A ljudima iz registrature s crnim rukavima poručujem da to nije stil gradonačelnika Zagreba. Ovo je preozbiljna stvar”, kaže Bandić.

Gunja neće proći

Dodaje da Zagrebu ne treba Gunja.

“Gunja neće proći. To je moja poruka onima koji zabavljaju javnost iluzijama i lomljenjem preko koljena”, rekao je Bandić.

Dopremljene su, kaže, neke grede iz Varaždina i neke cigle. Svaka čast šleperiu i ciglama, ali, kaže, pitajte tko je to poslao i kome se žuri.

“Jesu li ljudi ostavljeni na milost i nemilost? Nisu! Grad ih nikad neće ostaviti na milost i nemilost”, rekao je Bandić.

Ponovio je da će građani sami sanirati štetu na svojoj imovini, ali dodaje da će država i grad pomoći. Sve, kaže, stoji u njegovim prijedlozima koje je uputio Vladi, među ostalim i oslobađanje od PDV-a na materijal za obnovu, piše Index.

Podsjetimo, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir ocijenio je jučer da Grad Zagreb u ovom trenutku nije partner vladi u obnovi grada nakon potresa te da ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u tom projektu.

ZAGREB SLUŽBENO ODBIO POMOĆ DRŽAVE U OBNOVI Državni tajnik žestoko optužio Bandića

Komentari