BAČIĆ: Vladajuća većina danas je na sastanku ponovila stav da Horvat ima podršku vladajuće većine

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je danas kako je stav vladajuće većine da saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Saboru predloži zaključak o provjeri potpisa za Mostove referendumske inicijative, te da će Saboru predložiti da se provjera povjeri Vladi.

Bačić je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao kako su među ostalim raspravljali o sastanku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zbog prijedloga za raspisivanje referenduma. Bačić je rekao da je stav vladajuće većine da Odbor predloži Saboru zaključak u kojemu bi se provjerili potpisi za obje inicijative.

– Mi ćemo predložiti Hrvatskome saboru da se, kao što je to i do sada bio slučaj, provjera potpisa povjeri Vladi RH, i da nas u primjerenom roku, koji ćemo definirati na Odboru za Ustav, izvijesti o broju važećih, pravovaljanih potpisa, kako bi onda Sabor mogao nastaviti sa svojim aktivnostima sukladno Zakonu o referendumu, rekao je Bačić.

Na novinarsko pitanje hoće li referendumska pitanja biti poslana Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, Bačić je rekao da o tome nisu donijeli čvrsti zaključak te da o tome danas nisu raspravljali, ali da će se najvjerojatnije ići na Ustavni sud, s obzirom na postojanje dvojbe oko ustavnosti pitanja, a u slučaju da je prikupljeno 10 posto potpisa.



“Horvat ima podršku, ali očekujemo da se dinamika obnove podigne na višu razinu”

Bačić je rekao da je riječi bilo i o inicijativi oporbe za opoziv ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.

– Vladajuća većina danas je na sastanku ponovila stav da Horvat ima podršku vladajuće većine i mi ćemo tu podršku jasno očitovati u Hrvatskom saboru, uz ono što smo rekli – da očekujemo da se dinamika obnove podigne na višu razinu, s jedne strane, a s druge strane i da se svi naši sugrađani koji u ovom trenutku jesu u alternativnom smještaju, do kraja godine, da se za njih riješi odgovarajući smještaj i da je u tom smislu nužno ubrzati obnovu, kako na području zagrebačkoga, tako i na području petrinjskoga potresa, rekao je Bačić.

Odgovor države na poskupljenje energenata

Bačić je rekao da je tema na kojoj su se najviše zadržali odgovor države na rast cijena energenata paketom gospodarskih mjera koji bi omogućio olakšavanje pozicije građana.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić istaknuo je da će 1. travnja doći do promjena cijena struje i plina za kućanstva te rekao da se saborska većina složila s planom da Vlada reagira na nekoliko područja – prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana, ali i apsorbirajući dio udara prema HEP-u te kroz porezno rasterećenje cijena.

– Ono što ćemo svakako pokušati izbjeći od 1. travnja jest udar kakav je doživjela najveća većina zemalja članica EU-a, kod kojih su cijene plina i struje proteklih mjeseci, odnosno godinu dana išle vrlo često i preko 50 posto. To je ono što nikako ne želimo dopustiti u slučaju RH i držim da ćemo 1. travnja imati znatno blaži udar na naše, prije svega, građane, ali i nešto bolje pozicije poduzeća nego je to bio slučaj u EU-u, rekao je Ćorić.

Dodao je da će detalji tih planova biti predstavljeni u narednim tjednima.

Također je odbacio najave o pet puta ili 100 posto većim cijenama, a na pitanje hoće li poskupljenje biti 50 posto ili iznad, odgovorio je:

“Nećemo dopustiti da naše bolnice ostanu bez dobave plina”

Novinari su ga pitali i o visokim računima za plin koje su dobile neke zagrebačke bolnice u državnom vlasništvu.

– Mi nećemo dopustiti da naše bolnice ostanu bez dobave plina, odnosno da pacijenti, u konačnici, i oni koji rade u tim bolnicama ostanu na hladnoći. To nije opcija, poručio je, dodavši da se moraju iznaći sredstva za te jednokratne šokove.

“Svi oni koji bez uporišta mijenjaju cijene trebaju biti uočeni”

Što se tiče sprječavanja neopravdanog dizanja cijena uslijed konverzije u euro, Ćorić je rekao da je crna lista jedan od modaliteta te da mu djeluje “super simpatično” iz perspektive medijske pozornosti.

– Mogli smo je nazvati i plavom i žutom i ne znam kakvom, rekao je Ćorić.

– Ideja je da oni koji bez ikakvog razloga, odnosno uporišta mijenjaju cijene, iskorištavaju vrijeme, odnosno proces konverzije za jednokratnu dobit trebaju biti uočeni, kako od strane potrošača, tako i od strane institucija. Radit ćemo u narednim mjesecima na tome da se to dogodi i da takvi budu prokazani, poručio je.

Dodao je kako je najbolji mehanizam sprječavanja takvih situacija, odnosno devijacija u procesu – dvostruko iskazivanje cijena.

Ćorić je također rekao da uvođenje eura propituju i negativno karakteriziraju oni dionici u hrvatskom društvu koji na tu temu nemaju pojma.

– Uvođenje eura u sve zemlje, nove članice eurozone, a posebice male otvorene ekonomije, donosi višestruko veće koristi, kao proces i trenutak uvođenja eura, nego što su to troškovi, poručio je, dodavši da je Hrvatska, da je mogla, već godinama trebala biti članica eurozone.

Komentari