Bačić: Vladajuća koalicija je stabilna i Zakon o popisu stanovništva će biti donesen

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić i predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek dali su izjave nakon koalicijskog sastanka u Vladi, a vezano uz Zakon o popisu stanovništva.

Bačić je kazao kako su s koalicijskim partnerima raspravili o današnjem glasovanju. “Razgovarali smo o Zakonu o popisu stanovništva. Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna, da će klub nacionalnih manjina prisustvovati glasovanju te da ćemo zakon donijeti”, ističe.

Zekanović: Ovo je igrokaz pomoću kojega bi Plenković mogao pod krinkom ideološke katarze izaći na izbore



“Tijekom ožujka ćemo voditi računa da se na područjima RH gdje su skoncentirirani pripadnici nacionalnih manjina da i popisivači dolaze iz reda nacionalnih manjina. Samo glasovanje danas na sjednici po toj točki će klub nacionalnih manjina još definirati”, dodaje.

Podrška Vladi nije bila upitna

Na njega se nadovezao zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek, piše N1

“Dobili smo garancije da će se razgovarati s Državnim zavodom za statistiku vezano uz zastupljenost popisivača iz redova nacionalnih manjina u područjima gdje je veća koncentracija jedne nacionalne manjine. Klub zastupnika nacionalnih manjina glasat će po svojoj savjesti. Stav Kluba zastupnika jest da podrška Vladi nije bila upitna. Mi smo izrazili svoju spremnost nakon današnjeg razgovora s premijerom, vladajućom koalicijom i Državnim zavodom za statistiku da će se kroz podzakonski akt utvrditi način popisivanja”, rekao je Bilek.

“Što se tiče amandmana o materinskom jeziku koji je kao europska praksa dozvoljen, kod određene provedbe popisa stanovništva došlo bi do komplikacije u obradi podataka, tako da ćemo vjerojatno od toga odustati. Dozvolite mi da se prvo konzultiram sa svojim savjetom zastupnika pa ćemo odlučiti kako ćemo glasati”, pojasnio je.

Pupovac: 2011. nije bilo toliko mržnje u društvu kao danas

Bilek je kazao kako je Zakon o popisu stanovništva prebitan da bi igrali bilo kakve igre. “Mislim da bilo kakve igre ne dolaze u obzir. Mene ne zanimaju izbori u HDZ-u”, kazao je.

Bačić je još jednom ponovio kako je vladajuća koalicija stabilna i kako će danas biti donesen zakon.

“Kao što sam rekao, danas će taj Zakon biti donesen. Ravnateljica Državnog zavoda za statistiku je zadužena da tijekom ožujka donese sve upute. Na područjima gdje su skoncentirirani pripadnici nacionalnih manjina da će nadležni u županijama voditi računa da ih popisuju popisivači iz redova nacionalnih manjina”, zaključno je pojasnio Bačić.

Komentari