Bačić: Troškove konstrukcijske obnove u cijelosti će snositi država i lokalna samouprava

Damjan Tadic / CROPIX

Nakon koalicijskog sastanka Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je da je bilo riječi o aktivnostima Vlade i Sabora tijekom ovoga tjedna te idućeg razdoblja. Razgovaralo se o glasovanju za glavnog ravnatelja HRT-a, izmjenama Zakona o obnovi te Zakonu o radu. Zatim je Bačić pojasnio važne detalje izmjena Zakona o obnovi.

Istaknuo je da se trenutačno o tome u Saboru raspravlja na saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo.

“Ono što je važno i što smo već mnogo puta naglasili je da će troškove konstrukcijske obnove, na prostoru pogođenom potresom, država i lokalna samouprava snositi u cijelosti. Građani se oslobađaju participacije u konstrukcijskoj obnovi vlastitih objekata. Drugi problem bila je konstrukcijska obnova nelegaliziranih objekata. Na ovaj način ćemo i to premostiti. Dakle, ići ćemo na konstrukcijsku obnovu nelegaliziranih objekata pod uvjetom da tu obnovu neće moći raditi oni objekti koji se prema zakonu neće moći legalizirati. Stoga, obnavljat će se objekti koji se mogu legalizirati, ali vlasnici igrom slučaja nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju”, kazao je Bačić te opet pojašnjava: “ući će se u konstrukcijsku obnovu tih objekata, država će to platiti, s tim da nakon toga slijedi legalizacija”.

Treća bitna izmjena odnosi se na proces javne nabave. Podižu se pragovi koji omogućuju provedbu zakona o javnoj nabavi, nabavu robe i usluga te radova. To je ono što je ovim zakonom bitno promijenjeno, kazao je Bačić.



“Promijenjen je i dio koji se odnosio na dubiozu mjesta prebivališta u trenutku potresa. Ti objekti bit će konstrukcijski obnovljeni ovisno o tome je li vlasnik u tom trenutku bio na prostoru, je li imao prebivalište ili ne. To su bitne izmjene zakona”, dodao je.

Smatra da ne postoji nijedan zastupnik u Saboru koji ovakve izmjene zakona neće podržati. Vjeruje da će se s velikom većinom idućeg tjedna u Saboru glasovati o ovim izmjenama zakona.

“Zakon o radu još je na radnoj skupini resornog ministarstva. Želimo donijeti zakon koji je prilagođen vremenu, pa i novim okolnostima uvjetovanim pandemijom”, kazao je Bačić. Istaknuo je da je za idući tjedan planirano podnošenje izvješća o radu Vlade.

Komentari