BAČIĆ: Split je žrtva ambicije određenih pojedinaca iz određene stranke, žrtva je bivšeg gradonačelnika Puljka koji ima itekako malo veće ambicije prema Zagrebu i Bruxellesu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnica Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) zatražila je u četvrtak da ministar zdravstva Vili Beroš dođe u Sabor i objasni zašto već tri godine kasni novi zakon o pobačaju.

Neka ministar objasni zašto se oglušuje o rješenje Ustavnog suda, zašto priziv savjesti nije reguliran ni jednim aktom, rekla je zastupnica u saborskom govoru na slobodnu temu.

Ustavni je sud, kazala je, u veljači 2017. donio odluku po kojoj Sabor mora u roku dvije godine donijeti novi zakon o abortusu, taj je rok istekao u veljači 2019., no Vlada nije slala nikakve prijedloge u proceduru.

Vlada ovu temu i nalog Ustavnog suda izbjegava k’o vrag tamjan i to na štetu sve većeg broja žena. To je okrutno i nemilosrdno, naglasila je Glamuzina koja je Berošu poslala još jednu poruku.



Dođite ministre, objasnite stav Vlade, objasnite zašto pacijentice upućujemo u Sloveniju da za tisuće eura obave zahvat ako imaju besplatno pravo u svojoj domovini, kazala je. Time se referirala na aktualni slučaj trudnice koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da dijete koje nosi ima veliki maligni tumor, a u hrvatskim bolnicama su joj rekli da pomoć oko prekida trudnoće potraži u Sloveniji.

Bačić: Apsurd je da Ivošević ulazi u izbore

HDZ-ov Ante Bačić (HDZ) podsjetio je kako je baš na Svjetski dan slobode medija stigla potvrda optužnice protiv bivšeg splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je u veljači novinarki Slobode Dalmacije prijetio da će joj se napiti krvi i da neće davati izjave za te novine.

– Apsurd je da ta osoba danas ulazi u izbore, iako po zakonu ne bi mogla biti ni službenik u Banovini, rekao je zastupnik.

Ustvrdio je i kako je Split samo žrtva koja će platiti dva i više milijuna kuna za prijevremene izbore, jer će vjerojatno biti ponovljeni, kad dođe konačna presuda.

– Split je žrtva ambicije određenih pojedinaca iz određene stranke, žrtva je bivšeg gradonačelnika Puljka koji ima itekako malo veće ambicije prema Zagrebu i Bruxellesu, izjavio je Bačić.

Poanta izbora u Splitu je borba protiv dvostrukih kriterija i licemjerja, uzvratila mu je Dalija Orešković (Centar) kojoj je, kao i Bačiću, predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomene s oduzimanjem riječi, jer su u žaru repliciranja ignorirali njegova upozorenja i poslovničke odredbe.

Marijanu Puljak (Centar) zasmetao je Bačićev istup.

– Kažete da su u Splitu izbori nepotrebni, presedan je da se oporba boji izbora, da HDZ, koji je u Splitu oporba, ne želi srušiti vlast, uzvratila je HDZ-ovu zastupniku.

Andreja Marić (SDP) podsjetila je će se u subotu, 14. svibnja po prvi put obilježiti Hrvatski dan šećerene bolesti, koji je proglasio Sabor.

Šećerna je bolest treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, kazala je navodeći da je u 2020. bilo registrirano više od 310 tisuća osoba sa šećernom bolešću, no procjena je da je ukupan broj većih od pola milijuna u svaki se dan povećava.

Sačić: Branitelji, pripadnici srpske manjine nevidljiva skupina

Željko Sačić (HS) istaknuo je kako su u hrvatskom društvu nevidljiva skupina hrvatski branitelji, pripadnici srpske nacionalne manjine.

Znam za nekoliko stotina njih kojima sam zapovijedao i koji su vjerovali u slobodu, hrvatski Ustav, pravdu i poštenje, no na žalost, te ljude nećete vidjeti u poziciji potpredsjednika Vlade ili državnog tajnika, kazao je Sačić.

Tvrdi da ni jedan ministar nije našao za shodno da iz njihovih redova promovira nekoga kao znak zajedništva i da na tim temeljima gradi budućnost.

– Ne, odlučili su se za abolirane četnike, one koji su dignuli ruku na Hrvatsku, izjavio je.

Komentari