Bačić se požalio se na medijski tretman kad su afere u pitanju. Najavio nove kriterije za izbor dužnosnika da se spriječi korupcija

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je u N1 studiju uživo da HDZ daje punu potporu radu neovisnih tijela u procesuiranju svih osoba neovisno o imenu i prezimenu, a za članove HDZ-a duboko involvirane u aferu oko pogodovanja, rekao je da će snositi posljedice.

“Oni jesu dobili povjerenje stranke za važnu dužnost, ali da rade po zakonu, dobili su povjerenje pa su izgubili povjerenje, predsjedništvo je naložilo da se pokrene procedura s prijedlogom najstrožih stegovnih mjera“, poručio je pa odmah zaključio kako je ovo pokazatelj da HDZ nema šapu na hrvatskom pravosuđu i kako neće naštetiti rejtingu stranke, te je najavio:

“Nakon izbora posebno ćemo se posvetiti drugačijem pristupu imenovanja dužnosnika u tijela, uvest ćemo predradnje i procedure kako se ovakve stvari ne bi događale”, obećao je Bačić.

Istaknuo je kako ni protiv jednog ministra iz Plenkovićeve Vlade nije podignuta optužnica, a samo je Lovro Kuščević osumnjičenik. Drugi su, navodi, otišli zbog potencijalnog sukoba interesa, što dokazuje da je HDZ-ova letvica podignuta visoko.



S druge strane, optužuje, u Restart koaliciji je sve puno sukoba interesa. „Bernardiću je utvrđen sukob interesa, a nije platio ni porez na tu stipendiju. Drugi čovjek te koalicije pravomoćno je osuđen za tešku krađu, a Mrak Taritaš je kao ministrica sama sebi isplaćivala naknade i ona je hodajući sukob interesa“, zaključuje Bačić.

Požalio se na medijski tretman kad su afere u pitanju

“U Rijeci, koja je SDP-ova utvrda podignuta je optužnica vezano uz malverzacije u javnom natječaju za EPK. Ta afera netragom je nestala u medijima i javnosti“, žali se Bačić.

Vezano uz potpis ministra Ćorića na suglasnosti za vjetroelektrane, kazao je da se vodio zakonom i pravilnicima, konzultirao sve institucije naložio monitoring, te da tu ne vidi nikakvu njegovu odgovornost. Odgovarajući na pitanja o INA-i, odgovornost je prebacio na Račanovu vladu 2002. i ulazak MOL-a u vlasničku strukturu INA-e. „Na Badnjak 2016. smo najavili, postupak se malo otegnuo. U utorak očekujemo zaključak konzultanata, moramo sjesti nakon izbora pa vidjeti kako ispuniti naš stav da INA-u vratimo u hrvatske ruke“, kazao je.

Na pitanje zašto imaju samo jednu ženu na prvom mjestu izborne liste i to u dijaspori, rekao je da ćemo vidjeti polovicom srpnja koliko će biti žena, a na pitanje hoće li se na listama naći i inkriminirani bivši ministri, nije dao konkretan odgovor.

O povlačenju Damira Krstičevića rekao je da je njegova odluka bila propustiti ovaj izborni ciklus, ali da će pomoći angažmanom u 10. jedinici.

Smatra da će Zdravko Marić u 5. jedinici uvjerljivo pobijediti bivšeg gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, za kojeg je rekao da se u Zagrebu mogao baviti problemima Vukovra i kad je prisegnuo u Saboru 2016. godine.

Komentari