Bačić: Sankcije su nužne, sve je u skladu s Ustavom

screenshot

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog kluba stranke Branko Bačić ustvrdio je u ponedjeljak da su za učinkovitu provedbu odluka Stožera civilne zaštite nužne određene sankcije, odbacivši tvrdnje da nove pooštrene odluke Vlade nisu u skladu s Ustavom.

“Mislim da se možemo složiti da je za provedbu mjera koje je donio Stožer civilne zaštite potrebno propisati određene sankcije. One i do sada postoje, a ovim prijedlogom zakona mi taj set sankcija proširujemo”, izjavio je Bačić nakon zajedničke sjednice Kluba zastupnika HDZ-a, Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira tvrdnju predsjednika SDP-a Peđe Grbina da nove mjere Stožera nisu u skladu s Ustavom, Bačić je ustvrdio kako svake kazne koje se propisuju “predstavljaju zadiranje u ljudska prava”, ali je “važno da je zakon kojim se te kazne propisuju utemeljen na Ustavu RH”.

“Kada govorimo o provedbi Ustava i radu Stožera civilne zaštite u RH, moram reći da je naše postupanje i našeg Stožera apsolutno u skladu sa zakonom i ustavom”, ustvrdio je Bačić, napomenuvši kako je svoj stav o tome odlukom dao i Ustavni sud.



Istaknuo je kako su i druge države članice Europske unije dale svojim vladama ovlasti u provedbi sličnih mjera. “Dapače, u nekim državama su te mjere propisane i date u nadležnost pojedinih ministara. Prema tome, ovo pozivanje na članak 17. i propisivanje izvanrednog stanja je po meni već riješeno, definirano odlukom Ustavnog suda”, smatra.

Na upit što je s pitanjem nepovredivosti doma koje je također otvorio šef SDP-a, Bačić je podsjetio da policija i sada u određenim okolnostima, a temeljem već postojećih zakona, ulazi u domove građana, “a kad je to zakonom definirano, onda nije neustavno”.

Naglasio je kako je u provođenju propisanih epidemioloških mjera bitna efikasnost, te su sve odluke Vlade i Stožera usmjerene na što učinkovitije suzbijanje epidemije.

Odgovarajući na Grbinovu tvrdnju da su mjere neučinkovite, podsjetio je da je vlada svojim mjerama u proteklih devet mjeseci realnom sektoru proslijedila 8,1 milijardi kuna sredstava iz državnog proračuna, te time sačuvala 630 tisuća radnih mjesta kod 107 tisuća poslodavaca u RH, a naglasio je i da je danas “šest tisuća više osiguranih – šest tisuća više zaposlenih nego na početku pandemije”.

Radna mjesta i dalje ostaju prioritet vlade, napomenuo je Bačić, za što će se izdvojiti 2,1 milijarde kuna kroz potpore radnicima i oslobađanje doprinosa, dok će se za beskamatne covid-kredite poduzetnicima izdvojiti 1,3 milijardi kuna. Posebno je naglasio i da će se osigurati sredstva za pokrivanje dijela fiksnih troškova poduzetnicima pogođenim padom prihoda do 60 posto.

“To je do sada nezabilježena potpora i ja u tom smislu držim da ćemo na kraju ove epidemije konstatirati da su zahvaljujući tim mjerama vlade sačuvana radna mjesta”, poručio je.

Bačić je novinare izvijestio i da je zbog aktualnih epidemioloških okolnosti na sjednici u ponedjeljak donijeta odluka o zaustavljanju provedbe izbora u zajednicama HDZ-a – utemeljitelja, branitelja, žena, mladeži, te zajednici poduzetnika i obrtnika.

Komentari