Bačić: Saborski zastupnici koju su zaraženi glasali bi putem videoveze

screenshot

Konstituiran je deseti saziv Hrvatskoga sabora u kojem zastupnike ima više od 20 političkih stranaka. Sabor bi sutra trebao glasati o imenovanju petnaeste hrvatske vlade koju je predložio mandatar Andrej Plenković.

O radu Sabora, očekivanjima od nove Vlade i izazovima koji očekuju Hrvatsku raspravljali su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Sabora iz SDP-a Rajko Ostojić.

Kako vam se čini prvi dan novog saziva Sabora, puno je novih zastupnika?

Bačić: Prošao je dobro, konstruktivno. Ostat će mi u pamćenju jer je održan u specifičnim uvjetima. Ovo je moj šesti saziv Sabora. Pokazali smo da je ovo svečani trenutak i mandati raspoređeni sukladno izbornim rezultatima.



Ostojić: Bilo je važno da se Sabor konstituira što je moguće prije. Svi smo svjesni da je kriza. Kriza se an kineskom sastoji od dva znaka, prvi znači opasnost, a drugi je prilika. Kao oporba učinit ćemo sve da pomognemo narodu. SDP je velika stranka i bit ćemo konstruktivna oporba. Nećemo se ponašati kao gospodin Zurovec, koji je dobio ući u klub na čijoj listi je izabran.

Je li Zurovec 77. član vladajuće većine?

Bačić: Nismo s njime kontaktirali. Vrlo smo jasni, nikakve zakulisne igre ne dolaze u obzir. Ako ima potrebe podržati Vladu RH neka to javno kaže. Nikoga nećemo odbiti, ali nikoga nećemo ni pozivati.

Nisu svi u SDP-u bili za to da budete potpredsjednik Sabora…

Ostojić: Kolega Hajdaš je rekao da me ne podržava, kolega Grbin moje ime nije spomenuo, Bauk je pokrenuo raspravu i počelo je glasovanje. Zamolio sam da izađem iz prostorije kad se glasalo.

Kako komentirate da nisu svi glasali za Škoru da bude potpredsjednik Sabora?

Ostojić:Dali smo da onaj tko želi može glasati za, a tko ne želi može protiv. Ne možemo prijeći preko izjava o abortusu i silovanim ženama. Postoje stvari koje su civilizacijsko dno.

HDZ-ov zastupnik Zulim napao je Peović, osuđujete li to?

Bačić: Neprimjereno je i nije dobro ako je Zulim razgovarao na takav način. Sutra ću s njime razgovarati

Je li vam nedostajao predsjednik Republike koji danas nije bio na konstituirajućoj sjednici Sabora?

Bačić: Mislim da mu je danas bilo mjesto tamo. Držim da izbjegavanje takvih protokola nije dobro.

Kako komentirate da Vlada treba jasnije definirati ulogu predsjednika Republike?

Ostojić: Dužnosti su dobro definirane i on ih dobro provodi… Izjavom da Pantovčak nije muzej riješio se bisti, to je jako dobar potez. Izjava da neće izaći na izbore nije bila dobra kao poruka mladima i ljudima.

Ostaje li Bernardić zastupnik? Predložen za voditelja izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a?

Ostojić:Ne znam za što će biti predložen. Čim se vrati s godišnjeg, nastavit će političku karijeru. Pričekajmo razvoj situacije.

Bilo je problema s neposlušnim zastupnicima. Kakvu poruku to šalje javnosti?

Bačić: Te obveze moramo poštivati i zbog sebe i zbog drugih. Kad smo u Saboru trebamo voditi računa o kolegama i kolegicama više nego o sebi. Na tome treba inzistirati i upozoravati zastupnike da se pridržavaju pravila.

Malenica ima koronavirus. Kako će prisegnuti sutra?

Bačić: S obzirom na zdravstveno stanje bit će u izolaciji. Osjeća se dobro. prvom prigodom kad bude mogućnosti, položit će prisegu. Mandat ministra počinje mu teći, sutra ćemo glasati.

Imate tanku većinu od 76 zastupnika, može li je ugroziti koronavirus? Što ako zastupnik iz vladajuće većine bude pozitivan?

Bačić: Kad se vratimo sa stanke, sjest ćemo s kolegama iz oporbenih klubova. Usklađujemo rad Sabora s novom situacijom. Pojedini zastupnik, ako je obolio od covida-19 ili u samoizolaciji i ne može sudjelovati, da mu se putem videokonferencije omogući glasovanje.

Biste li podržali?

Ostojić: Prvo da odgovorim, nedopustivo je da saborski zastupnici ne nose maske. Živimo u 21. stoljeću, što se mene tiče – zašto ne, ali mora biti videokonferencija.

Posljedice koronakrize? Londonski The Economist Intelligence Unit prognozira da će oporavak Hrvatske biti sporiji od očekivanoga i da ćemo se na razinu 2019. vratiti tek 2023. Što to znači za novu Vladu?

Bačić: Pred nama su brojni izazovi, sutra ćemo imati predstavljanje programa. Moramo napraviti nacionalni plan reformi kojim ćemo definirati kako će se trošiti sredstva koja smo dobili. U tim sredstvima vidim način kako čim prije izaći iz krize. Teško da ćemo pad moći vratiti iduće godine, očekujem da bi bio kroz 2022., ali i tu treba staviti malu ogradu.

Jeste li zadovoljni dogovorom?

Ostojić: Mislim da je dobar, ali su me iznenadile izjave nekih, da moramo početi raditi projekte. Ovo je Vlada kontinuiteta… Sutra od Plenkovića očekujem da se napravi hijerarhija prioriteta.

Izmijenjen je zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave – manja vlada, 16 ministarstava. Znači li to da će biti manja administracija u tijelima državne uprave ili samo četiri ministra manje?

Baćić: U ovom trenutku neće se otpuštati službenici koji su radili u ministarstvima koja više ne postoje, ali će se smanjiti broj dužnosnika. To neće biti dramatično smanjivanje rashoda, ali je bitna poruka.

Kako vi ocjenjujete ovih 16 ministarstava?

Ostojić: To je vlada kontinuiteta… Ono što je ključno je učinkovitost rješavanja problema. Pobornik sam mota – čast je raditi za državu. Ključno je da indeks učinkovitosti javne uprave bude bolji.

Kako komentirate da je ministar Marko Pavić kupovao butelje vina i parfeme pa mu ministarstvo refundiralo novac, tvrdi da su to pokloni za ministre EU-a koje dostavlja diplomatskom poštom.

Ostojić: Imao sam karticu kao ministar… pridržavam se zakona i struke, i tako ne možete završiti u crnoj kronici. Nova ministrica jasno je rekla nemamo nacionalnu razvojnu strategiju. Kad sam čitao, nisam vjerovao. Neka ga kolege nauče, ne poklanjaju se dezodoransi, pogotovo ne ženama.

Neobično je da ministar kupuje parfeme.. Kome u diplomaciji se kupuje dezodorans, to može poslati krivu poruku?

Bačić: Mislim da to nije trebao kupovati. Ako je htio pokloniti kolegama, trebao je to učiniti na uobičajen način. Meni je poklon neprikladan, čudno mi je da je tako nešto napravio.

Treba li Sabor svaka dva-tri mjeseca produživati ovlasti Nacionalnog stožera, kao što predlaže Milanović?

Bačić: Ocjenili smo da to nije dobro. Izmjenom zakona o sustavu civilne zaštite napravili smo najbolji miks kako putem stožera možemo najbolje reagirati.

Ostojić: Prijedlog Milanovića je odličan, i JFK je rekao Ustav se nosi u srcu. Nadam se da ćemo ga s početkom rujna implementirati. Nikad više kvazi znanja o neznanju rekao je jedan pametan čovjek.

Hoće li Fuchs nastaviti reformu Divjak ili će to krenuti ispočetka?

Ostojić: Nadam se da će Fuchs raditi sve suprotno od ministrice Divjak.

Bačić: Vlada je u obrazovanju napravila veliki iskorak, bila je tu zasluga i ministrice Divjak, prenosi N1.

Komentari