BAČIĆ: Rezoluciju je predložio HDZ, a usvojena je da se ostvari konstitutivnost i jednakopravnost svih naroda u BiH

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Na početku se osvrnuo na izbor Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice EPP-a.

– Ono što je važno spomenuti jest to da je usvojena rezolucija koju je predložio HDZ o stanju u BiH i njenu putu prema članstvu u EU. Rezolucija je usvojena jednoglasno o uspostavi konstitutivnosti i jednakopravnosti svih naroda u BiH. Naznačana je potreba za ustavne i izborne promjene, rekao je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika u Saboru Branko Bačić.

Dodaje da je vrlo važno istaknuti da u svjetlu potrebe za energetskom neovisnošću EU-a, Hrvatska ima priliku postati čvorište za ovaj dio Europe. O tome se isto razgovaralo na stranačkim tijelima.

– Potencijalno ulaganje u proširenje kapaciteta LNG-a, kapaciteta PLINACRO-a te proširenje kapaciteta Janafa.



Bačić dodaje da je Hrvatska jedina zemlja, među sedam članica EU-a koje još nisu u eurozoni,, a koja je dobila dobila pozitivno mišljenje u svih pet mjerila.

– Pred nama je praktično odluka Europskog vijeća 12. srpnja. Potom bi se poduzele sve radnje da Hrvatska uđe u eurozonu 1.1.2023. godine. Ono što je predsjednik Plenković rekao, Hrvatska je pozitivno mišljenje zaradila mukotrpnim poslom, projektima i reformama kada je u pitanju uređenje javnih financija, stabilnost tečaja, visina deficita, broj zaposlenih koji nikada nije bio veći od samostalnosti, a i broj nezaposlenih nikada nije bio manji. Hrvatska se na listi konkurentnosti podigla za 22 mjesta.

Dodaje da se razgovaralo i o pripremama 19. Općeg sabora HDZ-a, a koji će se održati 11. lipnja.

– To će biti i izborni sabor, birat će se tijela stranke. Članovi Predsjedništva, njih 10, koji reflektiraju regionalnu zastupljenost te će se birati 40 članova Nacionalnog odbora.

Potpredsjednik HDZ-a rekao je da se govorilo i o mogućim mjerama, a zbog najavljenog novog velikog poskupljenja naftnih derivata.

– Vlada je već ranije svojim mjerama definirala visinu marže te visinu trošarina. S obzirom da je odluka bila vremenski ograničena, Vlada će ići u donošenje odluke, a o visini marži i trošarine bit će riječi prije nego li postojeća odluka istekne. Pratit će se stanje cijena na mediteranskom tržištu, a onda će se o tome donijeti konačna odluka. Vlada će novom odlukom voditi računa kako i na koji način je moguće još intervenirati. Detaljnije bi sve mogli znati u ponedjeljak, da se tijekom vikenda raspravi i razmotri. Onda bi se u ponedjeljak donijela odluka.

Komentari