Bačić: Referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u ponedjeljak da referendum o covid potvrdama, koji je pokrenuo Most, neće imati nikakvog efekta i poručio Mostovcima da se “ostave ćorava posla”.

Od takvog referenduma i pitanja nikakvog efekta, kazao je Bačić iznoseći stajalište Kluba HDZ -a i poručio Mostovcima da se “ostave ćorava posla”.

Bačić: Referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor

– Iščitavajući pitanja stječe se dojam da je netko gadno podvalio Mostovcima ili pak sami ne razumiju vlastiti tekst jer ovakvo složeno referendumsko pitanje ne obvezuje Sabor na postupanje sukladno 17. članku Ustav i time postupak dovodi do fijaska, rekao je Bačić.

Ako se i prikupi dovoljan broj potpisa i ako je pitanje u skladu s Ustavom, te ako se i provede referendum i dobije potrebnu većinu, to ne nameće obvezu Saboru pa će i dalje pisati u Ustavu da Sabor može, ali i ne mora o ograničavanju sloboda odlučivati dvotrećinskom većinom.I drugo referendumsko pitanje kojim bi se Sabor obvezao da umjesto Stožera donosi mjere protiv epidemije Bačić smatra neostvarivim.

– Kako bi Sabor odlučivao o, primjerice, uvođenju online nastave u nekom razredu škole ili broju štandova na tržnici ili zabrani privatnog okupljanja u nekoj općini, upitao je.

Komentari