Bačić: Prekinuti suradnju s Bandićem u ovom trenutku bilo bi politički nekorektno

N1

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić za N1 televiziju je komentirao potporu ministrici znanosti i obrazovanja, Blaženki Divjak, kao i koaliciju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Komentirajući današnji sastanak vladajuće koalicije, Bačić je rekao da se radi o uobičajenom sastanku uoči sjednice Sabora, gdje će se, između ostaloga, raspraviti i rad Sabora u sljedećih nekoliko zastupnika. Očekuje da na sutrašnjoj sjednici Sabora, prvoj nakon jednomjesečne stanke, rasprava o povjerenju ministrici Divjak počne oko 17 sati. Objasnio je da je razlog zašto će se o ministrici raspravljati tako kasno od početka saborske sjednice to što prije toga ima dosta stavki dnevnog reda. Istaknuo je da je trideset zastupnika podnijelo zahtjev o pitanju pokretanja odgovornosti ministrici Divjak krajem zimskog zasjedanja Sabora.

“Kako smo zaustavili sjednicu temeljem Ustava 15. prosinca, tada smo odmah rekli, obzirom da nije bilo vremena raspraviti na toj sjednici, da ćemo raspraviti u prvom tjednu proljetnog zasjedanja. Međutim, u četvrtak predsjednik Vlade putuje u Berlin, tako da ga ne će biti u četvrtak niti u petak”, rekao je Bačić, dodavši da je HDZ u nekoliko navrata raspravljao o problemu koji je inicirao štrajk u školama, koji je jako dugo trajao.

“Blaženka Divjak je sastavni dio Vlade i ono što ćemo sutra istaknuti, a što je i Vlada u očitovanju kazala, u dijelu obrazovanja ova Vlada provodi kurikularnu reformu. To nije sporno, ona je već ušla u obrazovni sustav, u škole, to je proces koji smo započeli, ne samo ministrica Divjak kao članica Vlade, nego i Vlada u cijelosti. Prije ministrice Divjak nije bila ovako visoka razina ulaganja u obrazovanje. Brojni su pomaci napravljeni i mi ćemo iz tog razloga podržati Divjak”, rekao je Bačić.



Što se tiče potpore ministrici od strane kluba zastupnika stranke Milana Bandića, Bačić je rekao da je u neprestanom kontaktu s predsjednikom toga kluba te da iz razgovora nije bila upitna potpora ministrici Divjak.

Bačić je komentirao i izjave pojedinih HDZ-ovaca, koji zagovaraju prekid koalicije s Bandićem. “Što se tiče koalicije, čuo sam izjave jednog dijela naših stranačkih dužnosnika. Ja bih koaliciju na razini Grada Zagreba prepustio gradskoj organizaciji, da ona sama utvrdi na koji će način dalje surađivati s Bandićem. Ne bih ulazio u njihove odluke”, rekao je Bandić.

“Mislim da ima dovoljno vremena, godina i pol dana, da se predstavi kandidat HDZ-a koji bi na idućim izborima bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. I u ovakvoj konstelaciji snaga stranka može i mora pronaći rješenje kako polučiti što bolji rezultat na izborima”, rekao je Bačić o suradnji na razini Zagreba, pa se osvrnuo i na stanje u vladajućoj koaliciji.

“Na razini stranke nije bilo govora o smetnjama u odnosu s Bandićem. Mi smo sa zastupnicima Stranke rada i solidarnosti započeli koaliciju na početku mandata s tada puno manjim klubom, postavljali smo se i tada i danas tako da je Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, predsjednik stranke koja ima parlamentarnu dimenziju i da smo svjesni činjenice da se protiv njega vode određeni sudski sporovi, da Državno odvjetništvo vodi postupke, ali u ovom trenutku i ne bi bilo niti politički korektno, nakon što smo dvije i pol godine bili zajedno, sada iz nekakvih razloga prekidati suradnju na način da sada imamo neku naknadnu pamet”, rekao je Bačić.

“Svjestan sam činjenice da bi eventualni izlazak iz koalicije zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića sigurno imao refleks i na nacionalnoj razini, ali ako je Grad Zagreb odlučio da neke stvari ne može podržati, to je njihova legitimna odluka”, rekao je Bačić za N1.

Komentari