Bačić: Postoje rashodi poput mirovina koje ne mogu biti smanjivanje, sve drugo može biti na stolu

N1

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić u emisiji N1 televizije komentirao je potencijalno rezanje plaća u javnim i državnim službama.

Bačić se osvrnuo na izjave sindikata javnih službi koji smatraju da nema smisla smanjivati plaće u javnom sektoru.

“S predsjednicima sindikalnih središnjica održan je konzultativni sastanak na kojem su upoznati s mjerena koje Vlada provodi u cilju suzbijanja krize, ali i reperkusijama tih mjera koje se odnose na gospodarske mjere i njihov učinak na državni proračun. U tom smislu se od svih nas očekuje da smo mi državni dužnosnici prvi koji bi svojim primjerom trebali biti zahvaćeni mjerama. Postoje rashodi poput mirovina koje ne mogu biti smanjivanje i na to treba paziti, sve drugo može biti na stolu, no taj pristup eventualnom smanjivanju mora biti usuglašen s predstavnicima sindikata”, rekao je Bačić i dodao kako moramo uvažiti činjenicu da ni drugi građani nisu krivi, a svejedno je došlo do smanjivanja njihovih plaća.

“Ništa više ili manje nije kriv, primjerice, recepcionar u nekom hotelu ili radnik u realnom sektoru od nas koji smo u sustavu javne ili državne uprave. Držim da posebno treba voditi računa o svim zaposlenicima koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, primjerice liječnicima, vatrogascima, policajcima. Oni bi apsolutno trebali biti izuzeti od rezanja plaća”, rekao je Bačić i napomenuo kako grešku kojom su nekim zdravstvenim radnicima isplaćene manje plaće treba otkloniti.



Što se povećanja koeficijenata učiteljima tiče, Bačić kaže, da treba sjesti za stol i da nitko, u trenutku kada su utvrđeni koeficijenti, nije znao da će se dogoditi ovakva kriza. O svemu treba razgovarati, a moramo do kraja biti solidarni i uvažavati činjenicu da se ne možemo zadužiti iznad naših granica.

Potencijalni štrajk učitelja je, smatra Bačić, hipotetsko je pitanje o kojem ne bi razgovarao dok se ne riješi pitanje plaća i troškova koji se zaposlenicima isplaćuju mimo plaće.

Bačić kaže da još ne postoji plan koliko bi se plaće smanjivale državnim dužnosnicima, no sjest će sa socijalnim partnerima kako bi vidjeli kako izaći iz ove situacije. Braniteljske i povlaštene mirovne, tvrdi, nisu upitne i neće se rezati.

Što se mogućnosti teritorijalnog preustroja tiče, Bačić kaže:

“U politici nisam pobornik nastupati kampanjski, teritorijalni ustroj se ne može raspravljati prigodničarski kada određene prilike pokažu da taj ustroj u određenoj situaciji može biti prepreka u nekim mjerama, ovakav teritorijalni ustroj kada su u pitanju županije je pravičan i prilagodljiv, kada je broj općina i gradova u pitanju, ja bih da se utvrdi funkcionalno ustrojstvo jedinica lokalne samouprave, nije nužno da sve imaju jednak djelokrug rada jer grad Split nije isto što i grad Ilok, tome treba pristupiti racionalno i napraviti analizu”, zaključuje Bačić za N1.

Komentari