Bačić oporbene stavove i prijedloge naziva bizarnim, a oni imaju spreman odgovor zašto HDZ bježi od povjerenstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je izjavio da HDZ neće podržati prijedlog oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva s ovlastima koje bi prema prijedlogu imalo jer ih smatra preširokim i nedovoljno preciznim , a i poručio je da izlaze iz okvira koja su predviđena zakonom. 

Pitali smo s troje zastupnika Hrvatskog sabora zašto Plenković i HDZ odbijaju podržati prijedlog o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva.

Kontinuirano izlaze na vidjelo afere u kojoj je uključen HDZ

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista smatra da je logično da građani žele čuti istragu o ovim temama jer je to jedna od ključnih točaka.

“Htio to Andrej Plenković priznati ili ne, kontinuirano izlaze na vidjelo afere u kojoj je uključen HDZ; nekad su to bili Ivo Sanader, Nadan Vidoševića, a danas Josipa Rimac i Dragan Kovačević, koji se sada našao u središtu afere Janaf. Tako da u tom smislu je njemu neugodno i nezgodno da se o tome govori pa samim time odbija podržati takav prijedlog˝, smatra Hrvoje Zekanović.



Bruno Konjevic / CROPIX

Plenković generator korupcije

Dalija Orešković tvrdi da iz svega što možemo vidjeti proizlazi da Andrej Plenković tako štiti svoje ministre koji su povezani sa korupcijskim aferama

“Samim time Plenkovića smatramo glavnim generatorom korupcije, a ne osobom koja se protiv korupcije bori”, kaže Orešković i dodaje kako o tome najviše govori činjenica o trenutnoj situaciji sa saborskom zamjenom Dražena Barišića.

“Kada se jedan zastupnik iz redova HDZ-a u saborskim klupama zamijeni drugim, taj drugi koji je došao na njegovo mjesto također ima težak teret korupcijskih radnji na svojim leđima stoga je zapravo očekivano i razumljivo da se takva parlamentrana većina protivi formiranju istražnog povjerenstva koje ima za svoj cilj otkriti institucionalne slabosti u djelovanju rada nadležnih državnih tijela kako bi se konačno otklonili svi oni razlozi zašto smo mi kao država toliko podbacili u proteklih trideset godina otkako smo zapravo nastali u svemu što bi vladavina prava trebala značiti˝, rekla je Dalija Orešković.

Dalija Oreskovic/Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković rekao je kako ne vidi što vladajući mogu izgubiti posebno ako je sve bilo transparentno i po zakonu kako tvrde.

Damjan Tadic / CROPIX

˝Povjerenstvo bi prije svega trebalo istražiti ove nalaze o curenju informacija, kako se to uopće desilo i prevenirati da se to dešava u buduće. To je jedan aspekt, drugi aspekt je to da se javnost senzibilizira na ovaj probelm i postane joj jasno zašto je to problem i kakve probleme u buduće može generirati. Prema tome ako nemaju što skrivati kako vlada tvrdi ne vidim zašto se ne bi osnovalo povjerenstvo. Ako je sve po psu, zakonu kako kaže premijer, ne vidim razlog zašto bi bili protiv˝, rekao je Domagoj Hajduković za Otvoreno.

HDZ od svog stava ne odustaje

Branko Bačić kaže kako smo danas demokratska pravna država te kako se ne može propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti, i da se ne može zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnog tijela kao što je Državno odvjetništvo ili Sabor propitivati rad Ustavnog suda.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prijedlog oporbe nazvao je bizarnim: “Ne može se sudbenu vlast pozivati u parlament i propitivati o aktivnostima i postupcima koji su pred tim sudovima u tijeku. Nema zakonskih mogućnosti za provođenje onoga što su napisali. To bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav, to ne možemo prihvatiti. Učinkovita borba protiv korupcije provodi se da se da neovisnost policiji, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, sudovima… Oporba kaže da bi predsjednik vlade trebao znati što se događa u izvidnim radnjama, što radi policija – to je temeljno pitanje, ne možete se boriti protiv korupcije, a upravljati postupcima u nadležnosti policije i sl.”

Komentari