Bačić: Oporba kvorum nije srušila, nego je zlorabila činjenicu da je jedan zastupnik vladajuće većine teško bolestan

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić pred novinarima je objašnjavao svoje viđenje kako i zašto nije došlo do glasanja u Saboru, zakazanog za 12 sati.

Bila je riječ o glasanju o Zakonu o HGK.

“S obzirom na to da unutar vladajuće koalicije traju razgovori o prijedlogu Zakona o promjenama i izmjenama Zakona o HGK, mi smo odlučili da u narednih nekoliko dana uputimo zaključak koji bi išao uz ovaj zakon”, kazao je.

“Nakon prijedloga matičnih radnih tijela da se ovakav zakon ne prihvati, mi bismo, to je bio dogovor nas unutar klubova vladajuće većine, izašli s prijedlogom zakona u kojem bismo jasno zadužili vladu da pripremi Zakon o promjenama i izmjenama Zakona o HGK”, rekao je dalje Bačić i dodao:“Ne znamo koliko su javnost i mediji upoznati što je danas predstavljala izmjena Zakona o HGK. To je bio jedan jedini članak. Mi nismo glasali samo o jednom članku kojim se predlaže da se članstvo plaća dobrovoljno.”

Istaknuo je da najveći dio gospodarstvenika HGK plaća 42 kune mjesečno, s jedne strane, te da je oporba tražila da se o prijedlogu zakona raspravlja samo dan ili dva nakon što je raspraljeno.

“Jasno da postoji određeni broj gospodarstvenika koji su nezadovoljni ovakvim radom HGK”, rekao je Bačić dalje i kazao da su planovi vladajuće stranke i vladajuće većine bili takvi da prvi pripreme zaključak o kojem bi glasali:

“S obzirom da to nije bilo napravljeno, predsjednik Sabora, kao što je bio bezbroj slučajeva, nije slao odmah na glasanje.

Rekao je da nekad prođe pet, deset ili i 15 dana od završetka rasprave:

“Ovaj put uvjet je bio da vladajuća većina priprema određeni zaključak o kojem bi se onda glasalo uz sam zakon.”

“Oporba kvorum nije srušila, nego je zlorabila činjenicu da je jedan zastupnik vladajuće većine teško bolestan, Miroslav Tuđman, i ne može pristupiti glasovanju”, kazao je.

“Ne možete preći preko nekih granica morala i etike”, rekao je i to, nazvao je zakon “prevažnim za Banovinu”, i zaključio da on to “opoziciji neće oprostiti”.

Optužio je opoziciju da je u ovo išla samo da pokaže da vladajući nemaju većinu:

“Ali i dalje vladajući imaju 76 zastupnika, a oporba 75.”

Komentari