Bačić odgovorio o Grmojinim optužbama: Pretpostavljam da se radi o frustraciji

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

HDZ-ov Branko Bačić u N1 Studiju uživo odgovorio je na optužbe Nikole Grmoje koje je danas izrekao na račun premijera Plenkovića, te je komentirao osnivanje Istražnog povjerenstva.

Nikola Grmoja je u programu N1 televizije optužio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za utjecaj na DORH. Rekao je da ima dokaze i da ih je poslao saborskim klubovima, međutim Branko Bačić kaže da taj dopis nije vidio.

“Osobno ga nisam dobio niti pročitao. Ako je Nikola Grmoja to poslao na Klub, vjerojatno je negdje u Klubu, ali nisam ga pročitao”, rekao je Branko Bačić i dodao:

“Znam da već duže vrijeme kolega Grmoja o tome predmetu govori u Saboru. Zašto je baš danas izašao s ovim, pretpostavljam da se radi o frustraciji…



Činjenica je da su napravili uradak kojim su namjeravali osnovati Istražno povjerenstvo koje je sada više nego jasno protuustavno i protuzakonito. Takav uradak ne bi prošao test ustavnosti ni na prvoj godini Pravnog fakulteta.”

Bačić ističe da su članovi HDZ-a rekli da su predvodnici borbe protiv korupcije i da se sagledaju sve okolnosti o eventualnim nezakonitostima u insititucijama koje su zadužene za djela progona: “Ali nećemo pristati na potpisivanje i donošenje odluke koja će pasti na Ustavnom sudu, to nam ne treba.”

Ističe da Povjerenstvo koje je oporba predložila ima preširoke ovlasti, koje je usporedio s OZNA-om, “partijskom policijom koja je pedesetih godina mogla raditi što ju je volja i procesuirati i suce i tužitelje”.

“Danas smo demokratska pravna država. Ne može se propitivati suce koji su predstavnici sudbene vlasti, ne može se zakonodavna vlast uplitati u rad neovisnog tijela kao što je Državno odvjetništvo ili Sabor propitivati rad Ustavnog suda.”

Prijedlog oporbe nazvao je bizarnim: “Ne može se sudbenu vlast pozivati u parlament i propitivati o aktivnostima i postupcima koji su pred tim sudovima u tijeku. Nema zakonskih mogućnosti za provođenje onoga što su napisali. To bi demontiralo hrvatski pravni i demokratski sustav, to ne možemo prihvatiti. Učinkovita borba protiv korupcije provodi se da se da neovisnost policiji, USKOK-u, Državnom odvjetništvu, sudovima… Oporba kaže da bi predsjednik vlade trebao znati što se događa u izvidnim radnjama, što radi policija – to je temeljno pitanje, ne možete se boriti protiv korupcije, a upravljati postupcima u nadležnosti policije i sl.”, piše N1.

Smatra da ne mora odgovarati na tezu da su vlast i sudstvo, odnosno policija i DORH premreženi: “Ne moram ni tvrditi da to nije istina, to ljudi vide. Dnevno se procesuiraju i političari, neki i iz HDZ-a. Gdje je logika da HDZ utječe na DORH, a prije par dana je priveden zagorski zastupnik HDZ-a?”

Komentari