BAČIĆ: Ocijenili smo da je vlada ovakvim pristupom značajno pomogla hrvatskih poslodavcima i sugrađanima

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon redovitog sastanka vladajuće parlamentarne većine izjavu je dao Branko Bačić.

Istaknuo je vladinu odluku koja se odnosi na ograničavanje rasta cijena naftnih derivata i koju su, kako je rekao, u potpunosti podržali koalicijski partneri.

– Ocijenili smo da je vlada ovakvim pristupom značajno pomogla hrvatskih poslodavcima i sugrađanima. Važno je reći da se jedne strane vodi računa o dostatnosti naftnih derivata na hrvatskom tržištu, a s druge strane o smanjenju udar na standard građana, rekao je.

Istaknuo je i kako ih je premijer upoznao da je opskrba stabilna i da neće doći u pitanje.



– Razgovarali smo i o izvješću o konvergenciji EK-a. To se odnosi na činjenicu da je RH sa rastom hrvatskog gospodarstva, razinom prosječne inflacije, rastom plaća, porastom broja zaposlenih…, to su sve bili razlozi i kriteriji koje je Hrvatska jedina među sedam sedam država koje planiraju ući u eurozonu zadovoljila.

Rekao je i kako je zakon o referendumu u drugom čitanju, te da je njihov stav da se zaustavi sa raspravom o tom prijedlogu zakona, “a da se kao prethodno pitanje definiraju izmjene Ustava kojim bi se značajno poboljšalo sveukupnu referendumsku inicijativu u Hrvatskoj”.

Istaknuo je i kako je bilo riječi i o obeštećenju za štetu koja je nastala nedavnim velikim nevremenom.

– Prva pomoć županijama koje su pogođene bit će 30 milijuna kuna, rekao je Bačić.

Na pitanje je li bilo govora o daljnim mjerama koje se mogu poduzeti Bačić je rekao kako su svjesni situacije u Ukrajini i da ona dodatno komplicira situaciju, te da je za očekivati da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena nafte.

– Predsjednik vlade upoznao nas je s mogućim aktivnostima i mjerama koje bi vlada donijela ukoliko bi ta cijena išla prema cijeni koja se u javnosti komunicira, ali zasad nismo konkretno navodili koje bi to mjere bile, ali vlada ih u svom arsenalu ima, istaknuo je.

Na upit čime je premijer potkrijepio tvrdnje da neće biti nesašice naftnih derivata rekao je kako ministar gospodarstva obavio konzultacije s opskrbiljvačima i “apsolutnog je uvjerenja da neće doći do nestašice. Hrvatska je stabilna i sigurna u kvalitetnu opskrbu naftnim derivatima, naglasio je.

Komentari