Bačić objasnio kako će funkcionirati Sabor u narednom razdoblju

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić osvrnuo se na rad budućeg desetog saziva Sabora nakon održanog sastanka s predstavnicima stranaka.

Bačić kaže kako je na sastanku predložio arhitekturu radnih tijela Sabora, što su budući zastupnici prihvatili.

“To je vrlo korektna arhitektura svih voditelja saborskih odobra i izaslavanstva. Promijenjena je samo u jednom radnom tijelu. Na način da je Odbor za poljoprivredu pripao vladajućima, a Odbor za europske poslove oporbenim strankama i to je uglavnom ono što smo se dogovorili. Većina kolega poznaje raspored i rad Hrvatskog sabora. Mislim da je bio jedan vrlo ugodan sastanak”, ističe Bačić.

Rekao je kako je najavio i način rada Sabora ovaj i idući tjedan. “U ovisnosti o aktima koje će Vlada dostaviti, odlučit ćemo hoćemo li raditi i treći tjedan”, pojašnjava Bačić.



Pojasnio koja će radna tijela odmah imenovati

“Danas samo se dogovorili kome pripada koje radno tijelo, a do srijede ćemo morati imati imena, kako bismo mogli imenovati po svoj prilici osam radnih tijela. Na svakoj konstituirajućoj se u pravilu imenuju četiri radna tijela. To je mandatno imunitetno povjerenstvo, izbor i imenovanja, Ustav i poslovnik i zakonodavstvo. To je ono što se uvijek bira, no ovaj put s obzirom na specifičnost situacije, imenovat ćemo i Odbor za graditeljstvo i prostorno planiranje zbog Zakona o obnovi Grada Zagreba. Izabrat ćemo i Odbor za financije, s obzirom da iz Vlade već najavljuju nekoliko zakona koji se tiču potvrđivanja određenih međunarodnih financijskih ugovora i vrlo vjerojatno ćemo još imati i izvješće predsjednika Vlade o održanim sastancima Europskog vijeća što je već tradicionalno u Saboru. Pa bismo i u tu svrhu trebali imenovati matično tijelo, a to je Odbor za europske poslove”, detaljno je obrazložio Bačić.

Napomenuo je kako zastupnike čeka i donošenja Zakona o ustrojstvu ministarstava i drugih središnjih državnih tijela kako bi mogli imenovati Vladu ovaj tjedan, a prije imenovanja Vlade slijedio bi i program Vlade za mandatno razdoblje. Time bi, kaže Bačić, trebao biti gotov ovaj radni tjedan.

“Idući tjedan bismo na redu trebali imati i ove Zakone koje sam maloprije spominjao. I ukoliko prema našem planu dovršimo sve te rasprave, onda bi glasanje bilo idući tjedan u petak”, rekao je Bačić.

Potpredsjednici Sabora iz redova oporbe

“Sabor ima 30 radnih tijela i još su tri izaslanstva – saborsko izaslanstvo za NATO koje vode vladajući, izaslanstvo za Vijeće Europe koje vode vladajući i izaslanstvo u skupštini OSCE-a koje pripada oporbi. Jedina je zamjena što mi kao vladajući preuzimamo Odbor za poljoprivredu. Cilj nam je i plan da prije nego što završi konstituirajuća sjednica imenujemo i izaberemo sva radna tijela”, ističe.

Osvrnuo se i na odabir potpredsjednika Sabora iz redova oporbe.

“Vladajući ne ulaze u odabir predsjednika radnih tijela, niti tko su potpredsjednici iz redova oporbe. Mi ćemo kao vladajući ćemo poštivati stav oporbe. Nije nužno da se u srijedu odaberu svi potpredsjednici. Mi ćemo podržati Reinera, Sanadera i Furia Radina na potpredsjednička mjesta koja pripadaju vladajućima”, kazao je Bačić, prenosi N1.

Komentari