Bačić o Žiniću: ‘Jasno smo i pravedno postupili. Zasad nema procesa protiv njega’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je osnivanje istražnog povjerenstva o obnovi nakon Domovinskog rata te je objasnio i amandman Kluba na prijedlog Zakona o obnovi kojim bi se sa 100 posto financirala obnova neuporabljivih objekata na područjima za koje je proglašena katastrofa, što bi uključivalo i Sisak.

“Utvrdili smo da je najbolje ići s prijedlogom amandmana koji bi omogućio da se svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke i Karlovačke županije s naljepnicom da je zgrada (privremeno) neupotrebljiva, omogući obnova u stopostotnom iznosu. Taj naš amandman odnosi se na izmjene zakona o obnovi nakon potresa za županije za koje je proglašena katastrofa”, rekao je na konferenciji za medije, prenosi N1.

Dodao je kako se Vladin prijedlog odnosio na te zgrade, s time što se nije odnosio na sva područja, nego samo na potpomognuta. Kako je primjerice grad Sisak u šestoj skupini razvijenosti, a doživio je ogromna razaranja, ocijenili su u Klubu HDZ-a na prijedlog Ivana Celjaka da idu s tim amandanom za kojeg se nada da će biti usvojen. “Vodili smo računa da amandman bude pravičan i da ustavno-pravno drži vodu”, poručio je.

Istaknuo je da amandman nije kopiran i da nema veze s oporbom. “Razgovarao sam s partnerima, no to je odluka Kluba zastupnika HDZ-a s kojom sam upoznao kolege. Oporba, tj. SDP je predložio amandman, koliko sam shvatio, da se proširi obuhvat područja na prostor potpomognutih županija. Mi smo ovime išli korak naprijed jer takav pristup po nama ne bi bio pravičan i ne znam bi li onda mogao do kraja proći test ustavnosti, zbog toga smo ocijenili da je ovakav amandman najpravičniji”.



Dalje je naveo kako bi se SDP kitio tuđim perjem navodeći kako im je to očito potrebno jer je rejting SDP-a u sisku “znate kakav… Na izborima su osvojili 28 posto s ostatkom koalicije, mislim da to govori o političkoj obojenosti u Sisku, a Celjak je osvojio više od gradonačelnice preferencijalnim glasovima. Odluka je donesena neovisno o njihovom prijedlogu”.

Smatra da je obnova nakon Domovinskog rata je jedan od najuspješnijh strateških projekata Hrvatske dodajući kako u ovome iščitava želju da se nanese šteta HDZ-u uoči izbora, no podaci s terena će pokazati da je obnova napravljena sjajno, tvrdi.

“Ako je bilo pojedinačnih slučajeva, koji će se ispitati, mi u HDZ-u smo prvi pobornici da se ti počinitelji kaznenih djela kazne i procesuiraju i nikoga štititi nećemo. Nećemo dozvoliti da se zbog interesa SDP-a nanosi šteta HDZ-u za ono što je nakon Domovinskog rata napravljeno dobro. Kad ćemo imati sve podatke, onda ćemo kao stranka reći što mislimo o osnivanju istražnog povjerenstva”, poručio je.

O slučaju župana Ive Žinića smatra da za članstvo u HDZ-u i prestanak članstva trebaju postojati argumenti koji su iznad ovih koji sad terete g. Žinića. “Koliko pratim, o svemu je upoznato Državno odvjetnišvo. Zasad nema procesa protiv njega. Ako bi se pokrenuli, možemo o tome razgovarati. Što se tiče g. Žinića, jasno smo i pravedno postupili, da ne može obnašati dužnost predsjednika županijske organizacije dok se sve ne razjasni”.

Komentari