Bačić: Nije Bandićev klub spasio koaliciju, ali kad bi otišao, ne bismo je imali

N1

Šef HDZ-ova kluba zastupnika, Branko Bačić, gostovao je u emisiji N1 televizije i komentirao raspravu oko donošenja zagrebačkog GUP-a, kao i unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Što kažete na ova previranja i unutar stranke, kao i s Milanom Bandićem?

Ne vidim posebnu potrebu da se ja kao dio nacionalnog vodstva HDZ-a borim na ovim skupštinskim odnosima između vladajućih i oporbe u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, ono što ja znam je to da je već davno donesena odluka o izmjeni GUP-a, da je prošao raspravu, da je taj dokument dobio suglasnost nadležnog ministarstva, što je meni osobno najvažnije, jer znači da je u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i s druge strane da je usklađen s planom višeg reda i time je njegova zakonitost utemeljena. Što se tiče merituma, na zastupnicima je da odrede je li taj dokument za napredak Grada Zagreba ili nije. To je stvar zastupnika u Gradskoj skupštini, a pridodao bih da je naš klub ocijenio s određenim brojem amandmana i predložio s brojem izmjena GUP-a i na tome oni ustraju, da se Skupština podrži većinom glasova svih nazočnih zastupnika i da se njihova zakonitost provjeri naknadno još jednom u ministarstvu.

Koliko ja znam, od 15 predloženih amandmana HDZ je ostao na 11 amandmana koji isključivo idu k općem boljitku Grada Zagreba, ide se s izmjenama GUP-a koje bi donijele poboljšanje javnih prometnica, prostora, izgradnju javnih objekata od interesa za Grad Zagreb, ne ide se prema privatnom, osobnom interesu i tim amandmanima su zastupnici i Gradski odbor htjeli poboljšati. Kako će završiti, to je na gradskoj organizaciji HDZ-a i na klubu zastupnika. Ja tu ne vidim neku posebnu dramu oko toga, to je procedura, postupak koji se provodi u skladu sa zakonom.

Može li to završiti razlazom HDZ-a i Bandića i na gradskoj i na državnoj razini?

Ne čine njegovi žetončići parlamentarnu većinu. Ja ne znam tko su uopće ti žetončići u njegovu klubu. Ja bih vas podsjetio da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića, a nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. Onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina i u klubu Milana Bandića imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva žetončićima. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu.



Postoji li prijetnja da se to dogodi?

Ja ne vidim takvu prijetnju. Naime, GUP je vrlo važan dokument, jedan od najvažnijih razvojnih Grada Zagreba, ali nije prepreka nastavku funkcioniranja grada. Nije to proračun, nije to dokument oko kojega se pada ili ne pada u smislu upravljanja Gradom Zagrebom. Mi s Bandićem razgovaramo kao i s ostalim koalicijskim partnerima. Puno puta je dosad na razini Sabora bilo da je Vlada odbila amandmane i kluba zastupnika Milana Bandića pa i kluba ostalih naših partnera u Saboru, u vladajućoj većini. To nije smak svijeta, to ne znači da za sobom povlači raspad vladajuće koalicije. Naši zastupnici u Gradskoj skupštini drže da njihovi amandmani idu ka poboljšanju samog GUP-a.

Prvi dan smo gledali scene koje nisu daleko od onoga što ste svi demantirali kad se govorilo o bratoubilačkom ratu unutar HDZ-a.

Ja mislim da je loše to započelo i neprimjereno. Ne mislim da je to dobro, međutim, to nismo inicirali mi koji smo u timu Andreja Plenkovića. Taj napad je po meni neprihvatljiv i nepotreban, koji nijedan član HDZ-a ne podržava. Gordan je rekao da je Andrej veliki vođa, onda bi značilo da bi svi bili u mišjim rupama i ne bi se usudili velikom vođi išta reći. Što se tiče faraona, velikog vođe Josipa Broza, mislim da su oscilacije u političkim izjavama kod mog prijatelja Mire Kovača postale konstanta. Najprije je bilo napadanje Andreja Plenkovića i vodstva oko ratifikacije Istanbulske konvencije, a Istanbulska konvencija je sastavni dio HDZ-a bila i prije Andreja Plenkovića i to bih podsjetio Mira i sve koji su to tvrdili. U programu HDZ-a ratifikacija Istanbulske konvencije bila je u vrijeme kad je u HDZ-u glavni tajnik bio Miro Kovač i ima video koji pokazuje kako Miro Kovač podržava ratifikaciju i spočitava SDP-u što kasni s ratifikacijom Konvencije. To treba Miro objasniti s jedne strane, i s druge strane stav oko GUP-a. Prije par mjeseci ste ga podržavali, a sad kažete da ne. Te oscilacije u nastupu jesu konstanta. Kad govorimo o takvim nastupima i primjedbama, sjećam se jako dobro kad je Andrej postao mandatar, tada je bilo riječi o formiranju Vlade i na pitanje novinara da se razmišlja o imenovanju Davora novim ministrom vanjskih poslova, a dotad je bio Miro, Miro je rekao da su to bedastoće. Sad je s Davorom Stierom u timu. Tih takvih oscijalcija je bilo koje su legitimne kad je u pitanju Miro, ali ga treba na to podsjetiti. Treba smiriti takve napetosti, predstaviti se s programom. Mislim da nema potrebe za takvim nastupanjem, osim što stvarate lošu sliku uopće o percepciji HDZ-a u javnosti. Moramo voditi računa o parlamentarnim izborima. Meni su važni izbori u HDZ-u, ali stranci su još važniji izbori koji slijede iza toga.

Hoćete li moći kasnije svi skupa surađivati u stranci?

Ja ne želim otvarati frontove bespotrebne sa svojim stranačkim prijateljima, već vodim računa da nakon izbora stranka mora zajedno ući u izborni ciklus u parlamentarne izbore i što je manje pukotina između nas, lakše ih je kasnije prevladati.

Gordan Jandroković je rekao da će sad isplivati sve što se dosad nije znalo, nakon sukoba s Milijanom Brkićem.

S pravom se Gordan osjetio prozvanim kad mu se spočitava legitimitet. On ima snažan legitimitet u stranci, triput je biran za člana predsjedništva HDZ-a, a da ne govorim da je glavni tajnik. Ta dužnost proizlazi iz dosadašnjeg rada. Rekao je da ne treba nikoga omalovažiti, treba svakoga respektirati, neka predstavi što bi on napravio, a pritom nema potrebe nikoga u stranci napadati.

Jedni drugima ste svašta rekli.

Ja sam u stranci već 30 godina, ako je dosad u stranci bila ta mogućnost demokratske rasprave, Andrej Plenković je sazvao 56 sjednica Nacionalnog vijeća, vjerojatno je više u ovom mandatu održano sjednica nego otkad HDZ uopće postoji. Mislim da sam osoba koja je ušla u stranku u svojim tridesetim godinama, svjesno razmatrajući programe i shvatio sam što, na koji način će suverenost i neovisnost Hrvatskoj donijeti program Franje Tuđmana. Držim da ovo što danas radi Andrej Plenković, gdje je danas utemeljen HDZ, onaj put Franje Tuđmana i zato ne dopuštam da bilo tko spominje ovom vodstvu da smo skrenuli s tog puta. Neće HDZ ići krajnje desno, zato što tada gubimo desni centar, onaj dio gdje smo od prvog dana pozicionirani.

Rekli ste mišljenje o HDZ-ovoj načelnici Lovreća, Aniti Nosić. Treba li tu biti stranačkih sankcija?

Ja mislim da je sada na općinskoj organizaciji ili županijskoj da utvrdi kakvo je tu bilo postupanje, ja sam shvatio da je Ministarstvo uprave Nosić razriješilo mandata načelnice, jer je imala prebivalište u Zagrebu. Ne znam je li Nosić svjesna što je napravila, ta afera se već mjesec dana provlači po javnosti, ali to treba raspraviti na lokalnim organizacijama Splitsko-dalmatinske županije i ako se utvrdi je li, a ja mislim da je povrijedila ugled stranke, onda po tome i postupiti, piše N1.

Komentari