Bačić: Neke mjere nisu popularne, ali one štite zdravlje nacije; Grmoja: Nema potrebe za uvođenjem izvanrednog stanja

Luka Gerlanc / CROPIX

“Mislim da mi još nismo svjesni ozbiljnosti situacije s kojom smo suočeni jer nije kao što je u Italiji”, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Otvorenom. Dodao je kako je to rezultat dobrog rada Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite koji upravljaju ovom krizom da još nismo došli do eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

“To ne radimo da suspendiramo prava, već da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas”, dodao je.

Smatra da treba donijeti neke mjere koje možda nisu popularne, ali i da je važna sloboda svakog građanina, no sada se moramo boriti za zdravlje svakog sugrađanina. Vjeruje da će Vlada vrlo brzo, obzirom na ozbiljnost situacije čak sutra uputiti u Sabor prijedlog odluke.

SDP sutra treba dići ruku za ili protiv tog prijedloga, Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe SDP-a, kaže da će prvo pročitati, onda će odlučiti. Od Vlade očekuje da u odluci popiše sve donesene mjere, ali i da pokuša anticipirati neke koje bi bile potrebne.



Grmoja: Zbog neodgovornih pojedinaca ne treba ograničavati prava svima

“Ja mislim da se većina naših građana ponaša jako odgovorno, da poštuju mjere i upute iz stožera i nadležnih službi. Zbog neodgovornih pojedinaca kojih ima, a koje treba kažnjavati, ako treba uvesti i strože sankcije (…), ali nikako ići u smjeru ograničavanja prava svih građana”, rekao je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Na pitanje treba li rigorozno kažnjavati prekršitelje samoizolacije, Grmoja kaže da to svakako treba, volio bi da je Vlada već donijela takve mjere. Smatra da Vlada predlaže mjere koje nisu funkcionalne, a mogu ograničiti osnovna ljudska prava i slobode.

Kontrola mobitela: na koga se sve ta mjera treba odnositi

Neke europske države već su uvele kontrolu mobitela, Bačić je govorio o njihovim iskustvima, a tu mjeru smatra poželjnom. Govorio je o zakonu o zaštiti pučanstva od zaraze, a tim je zakonom propisana karantena, zabrana okupljanja, slobode kretanja. Za kontrolu mobitela kaže da je “provedbena mjera koja kontrolira provodite li mjeru samoizolacije”.

“Da ja moram u samoizolaciju, ne bi imao problem s time da me se prati”, smatra Grbin, dodajući da smatra da Vladin prijedlog nema takav mehanizam u sebi. I SDP je tražio da se poduzmu neke mjere – da se ograniči krug osoba na koje se odnosi mjera, da se definira rok, da se osobu obavijesti da ju se prati. Smatra da je, prema ovom prijedlogu, nejasno što će biti s podacima kada mjera prestane.

Bačić je rekao da uopće nije dvojbeno da se ta mjera treba odnositi samo na zaražene. Smatra da praćenje mobitela ne podrazumijeva ništa drugo osim lokacije – isključivo se prati lokacija u realnom vremenu.

“Znam gdje hodaš i gdje se krećeš, rekao je Grbin, ne može primjenjivati na sve. Bačić dodaje da su već na sudu određena ograničenja kretanja – svaki zaraženi dužan je poštivati odluku da je u samoizolaciji. Idemo s time da se odnosi samo na one koji su u samoizolaciji”, rekao je Bačić.

Uvođenje izvanrednog stanja

“Mi smo protiv toga da se prate svi mobiteli svih građana. To je suluda i racionalna mjera kojom Vlada, pod maskom borbe protiv koronavirusa, ide progurati nešto što ide kontra temeljnih ljudskih prava i sloboda”, rekao je Grmoja.

Na pitanje je li ovo rat i treba li uvesti izvanredno stanje, Grmoja kaže da, budući da se većina pridržava uputa stožera, nema potrebe za izvanrednim ili ratnim stanjem. Vjeruje da je velika većina građana itekako svjesna kakva je situacija i pridržava se svih mjera i uputa.

Smatra da sve donesene mjere treba pratiti odgovarajuća Vladina podrška, a pišu HRTvijesti.

Komentari