Bačić: Kako izabrati predsjednika Vrhovnog suda ako se nije javio na natječaj?

screenshot

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak kako ne spori pravo predsjedniku Republike da predloži kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, no upitao je kako zastupnici mogu glasati za predsjednika Suda ako taj nije kandidiran i prošao zakonom propisanu proceduru.

„Ne vidim kako možemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, ako se nije javio na natječaj“, odgovorio je Branko Bačić novinarima, upitan za izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako neće podržati niti jednog od troje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, te kako će uskoro otkriti ime svojeg kandidata.

Netko od troje kandidata mogao bi podnijeti ustavnu tužbu

Bačić kaže kako je teško očekivati od zastupnika da ne provode zakon koji su sami donijeli. „Ako bilo tko, pa i predsjednik države, ocjenjuje da je taj zakon nepotreban ili nije u skladu s Ustavom, može pokrenuti postupak njegove izmjene“, naglasio je.

„Ustavno je pravo predsjednika Republike predložiti predsjednika Vrhovnog suda, ali s obzirom na to da je donijet zakon koji propisuje tehnički postupak, taj postupak mi moramo poštivati ili izmijeniti zakon“, opetovao je.



Iznio je i pretpostavku, kako bi, postupi li se drugačije, netko od troje prijavljenih kandidata mogao podnijeti ustavnu tužbu. “I nisam siguran”, dodao je, “da takva tužba ne bi rušila odluku Hrvatskog sabora kojom bi za predsjednika Vrhovnog suda imenovali osobu koja nije prošla zakonom predviđeni natječaj”.

Pozdravio je predsjednikovu najavu da će o osobi koju ‘odabere’, raspraviti i s vladajućima i s oporbom. To je dobar put, ali procedura, forma i zakon su ono što moramo poštivati, ustrajao je Bačić.

“Ne mogu odgovoriti na hipotetsko pitanje”, uzvratio je upitan što ako se predsjednici države i Vlade dogovore o kandidatu i hoće li ga zastupnici onda podržati.

Smatra da je predsjednik države, kao i svi građani, dužan izaći na izbore, a kad je riječ o lokalnim, kaže da HDZ očekuje pobjedu na njima, „na razini onoga što je bilo prije četiri godine, a nada se i bolje“.

Red je da oporba bude na glasovanju

Bačić nije komentirao informaciju da je Ministarstvo hrvatskih branitelja ponovno angažiralo Stjepana Sučića, smijenjenog pomoćnika ministra.

S time nisam upoznat, rekao je novinarima.

U činjenici da je oporba danas pristala ‘držati kvorum’ ne vidi „nikakvu dramu“.

„Većina iznosi 76 ruku, vladajuća većina je ima, ako je u određenom trenutku, kad je predviđeno glasovanje, nema, to ne znači da je neće biti sutra ili prekosutra. Ne vidim što je dramatično u tome što bi glasovanje, umjesto u petak u podne, bilo u ponedjeljak u 10 sati“, kazao je.

Naglasio je i kako oporba svoje nezadovoljstvo zakonima izražava u glasovanju, pa drži “da je red” da mu nazoči, neovisno ima li većina 75 ili 76 zastupnika.

Saborskoj većini danas se, naime, nije pridružila jedna zastupnica koja je imala smrtni slučaj, a oporba je nakon konzultacija pristala biti na glasovanju, odnosno ne rušiti kvorum, kako je to učinila prije dva tjedna.

Komentari