Bačić i Brkić osudili su izjavu predsjednika Milanovića o HOS-ovoj ploči

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić osudio je u četvrtak izjavu predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj je za HOS-ovu spomen-ploču s natpisom “Za dom spremni” rekao da “to treba maknuti i negdje baciti jer nema veze s Domovinskim ratom”.

“U slučaju ploče u Jasenovcu, ne radi se o legalnosti pokliča ‘Za dom spremni’, kojega su u grbu Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, usput rečeno legalizirale SDP-ove vlade, pa tako i vlada Zorana Milanovića, nego se radi o spomenu na hrabre hrvatske branitelje koji su svoje mlade živote položili za slobodu Hrvatske”, napisao je Bačić na svom Facebook profilu.

Smatra i da se kredit koji je Zoran Milanović dobio u prvim danima obnašanja predsjedničke dužnosti brzo potrošio.

“Micanje bista hrvatskih velikana iz Predsjedničkih dvora, kao i izjava o bacanju ploče sa imenima poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu, nažalost pokazalo je kako su naivna bila očekivanja o Milanoviću kao predsjedniku svih građana Hrvatske”, poručio je Bačić.

Kaže i da je prilika koja se – dok su trojica predsjednika nakon dugo vremena zajedno odavali pijetet žrtvama Jasenovca, na trenutak pokazala kao odrastanje Hrvatske kao zrele demokratske države, rasplinula poput mjehura od sapunice.

“Očito Hrvatskoj ljevici, čiji je Milanović glavni protagonist, na kraj pameti ne pada jednak pristup u osudi totalitarnih režima. Jer dok, s jedne strane, odaje počast žrtvama ustaškog režima, u isto vrijeme u njegovoj osudi grubo omalovažava žrtvu poginulih hrvatskih branitelja! Predsjednik neovisne i suverene države, koja je izrasla na žrtvi tih istih branitelja, takvu si izjavu ne može i ne smije priuštiti”, smatra Bačić.

Brkić: Omalovažavanje uloge HOS-a u Domovinskom ratu je sramotno i za svaku osudu

Milanovićevu izjavu osudio je i saborski zastupnik HDZ-a Milijan Brkić, i sam hrvatski branitelj, koji je u svom Facebook profilu napisao da aktualni predsjednik Hrvatske Milanović, nije imao osobne hrabrosti sudjelovati u Domovinskom ratu kada je trebalo braniti svoj narod i svoju zemlju, ali je jučer imao ‘hrabrosti napasti i omalovažiti značajnu ulogu HOS-a u obrani domovine’.

Napominje da se trajnu zahvalnost treba iskazati svim poginulim hrvatskim braniteljima, ne čineći razliku u kojoj su postrojbi hrvatskih oružanih snaga bili. “Uklesana imena na crnoj mramornoj ploči – Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević, uz grb HOS-a, vječni su podsjetnik na sebedajne ljude”, naveo je Brkić. Dodaje da su ‘poginulom pripadniku HOS-a Slavku Jageru, pripadnici agresorske srbo-četničke vojske odvijačem iskopali oči, slomili sve kosti i u njega ispalili 76 metaka’.

Naveo je i kako danas u Hrvatskoj baštinimo demokraciju za koju su časni ljudi dali svoje živote, te da se hrvatski branitelji, a među njima i pripadnici HOS-a, nisu borili ni za nikakvu NDH niti komunističku Jugoslaviju već za slobodnu, suverenu, demokratsku Republiku Hrvatsku.

Komentari