Azijske burze rasle zbog izostanka povećanja napetosti na Bliskom istoku

Shenzhenska burza, Kina

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast Wall Streeta i jer nisu dodatno porasle napetosti na Bliskom istoku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nadoknadivši gotovo sve jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,4 i 1,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu,



Doduše, na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su skliznuli u negativno područje, zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

No, ubrzo se najveća svjetska burza stabilizirala, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke.

„Geopolitičke napetosti spustile su indekse s rekordnih razina u petak, no kako u međuvremenu nije bilo eskalacije sukoba, Wall Street je završio s dobicima. To se zahvaljuje početku nove godine i priljevu svježeg kapitala na tržište”, kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

Dolar ojačao prema jenu, oslabio prema euru

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago oslabio prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,64 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja je posljednjih dana jačala jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, porastao na 108,42 jena, dok je jučer u jednom trenutku skliznuo na 107,75 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1195 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon jučerašnjeg znatnog rasta zbog napetosti na Bliskom istoku, što bi moglo naštetiti opskrbi naftom s tog područja.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 44 centa, na 62,83 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula 54 centa, na 68,37 dolara.

Komentari