Azijske burze porasle, dolar blago ojačao

Na azijskim su burzama u četvrtak, prvog dana trgovanja u novoj godini, cijene dionica porasle, nastavljajući uzlaznim trendom od prošle godine, kada je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo najviše razine u povijesti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto, nakon što je prošle godine porastao oko 16 posto i dosegnuo najviše razine u posljednjih 18 mjeseci.

Najviše su jutros, više od 1 posto, porasle cijene dionica u Šangaju, dok su indeksi u Australiji, Hong Kongu i Singapuru ojačali između 0,1 i 0,9 posto.

U Južnoj Koreji su, pak, cijene dionica pale oko 0,6 posto, dok se na Tokijskoj burzi zbog praznika ne radi.



Kineske ulagače ohrabrila odluka središnje banke o podizanju gotovine

Kineske ulagače ohrabrila je odluka tamošnje središnje banke o smanjenju iznosa gotovine koje banke moraju držati kao rezervu, što će osloboditi oko 800 milijardi juana za kreditiranje građana i kompanija.

„Mislim da ovo monetarno popuštanje neće biti značajnije za kompanije. No, za potrošače to znači jeftiniji novac, a to će pomoći gospodarstvu i kompanijama”, kaže Jim McCafferty, direktor u tvrtki Nomura.

Podršku tržištima pruža i optimizam ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer kako će taj sporazum biti potpisan u Washingtonu 15. siječnja.

Taj je sporazum, uz smanjenje kamata američkog Feda i popustljive monetarne politike ostalih najvećih središnjih banaka u svijetu, i glavni razlog zbog čega su krajem prošle godine mnoge svjetske burze dosegnule najviše razine u povijesti.

MSCI indeks svjetskih burzi, koji pokazuje kretanje indeksa na 49 svjetskih burzi, porastao je lani oko 24 posto i 27. prosinca dosegnuo rekordnih 567 bodova. No, kasnije je skliznuo na 565 bodova.

Dolar blago ojačao prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,04 posto, na 96,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,06 posto, na 108,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,11 posto, na 1,1222 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što je lani cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 24, a na američkom oko 36 posto, što je njihov najveći godišnji skok u posljednje tri godine.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljnjih 0,36 posto, na 61,28 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena porasla na 66,24 dolara.

Komentari