Avdagić: Velika je šteta što Turska i druge islamske zemlje nisu prikladno reagirale nakon ubojstva profesora

hrt

Poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi nedavno objavljenih karikatura proroka Muhameda “još će više udaljiti” Tursku od Europske unije, upozorio je u utorak glasnogovornik Europske komisije. 

Sukob je eskalirao nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda, da će Francuska i dalje braniti pravo na takve prikaze.

Odnosi Turske i Francuske već su duže vrijeme zategnuti 

Kako će se ovaj sukob dviju članica NATO saveza odraziti na čitavu geopolitičku sliku, koja je pozadina događaja i hoće li doći do otvorenog sukoba razgovarali smo s vansjkopolitičkim analitičarom Denisom Avdagićem.

“Odnosi Francuske i Turske su duže vrijeme zategnuti. Naime, Francuska je otvoreno ranije stala na stranu Grčke i Cipra vezano uz energetske sporove, odnosno energetsku eksploataciju istočnog Mediterana”, rekao je Avdagić i dodao kako to nije bio početak ‘zategnutih’ odnosa.



“Tu su i drugi geopolitički sukobi u kojima istovremeno sudjeluju Turska, Francuska i Libija. Turska je otvoreno stala na stranu međunarodno priznate vlade u Libiji, dok je Francuska na drugoj strani. Turska je stala na stranu Azerbejdžana u sukobu sa Aremnijom gdje i Francuska ima svoje interese. U ovom verbalnom sukobu Macrona i Erdogana u pozadini je više događaja”, objasnio je Avdagić.

Naglasio je kako za ubojstva i tragične događaje u Francuskoj nema opravdanja te kako su takvi teroristički napadi udar na ukupno društvo u Francuskoj pa i na muslimansku zajednicu.

“Uzevši u obzir da komunikacija Erdogana ima povod u nekim drugim kompleksnijim događajima, rekao bi da se po ovom pitanju stvari teško mogu razriješiti”, napominje naš sugovornik.

Naglašava kako misli da neće doći do radikalizacije u bilo kojem pogledu jer se nalazimo u momentu kada se mnoge stvari odgađaju zbog pandemije corona virusa što najaktualnija i glavna tema.

“U Francuskoj je proglašen novi lockdown i to će dominatno određivati ono što se odgađa u Francuskoj, to je sada glavna tema u društvu. Turska ima druge sukobe u koje je uključena, ovo će za sad ostati na nekoj verbalnoj razini pri čemu je šteta nanesena Francuskoj zbog bojkota njihovih proizvoda”, rekao je Avdagić i dodao da  je mogućnost da dođe do eskalacije sukoba mala, pa i nikakva.

Turska nije prikladno reagirala 

Na pitanje pravda li Erdogan ubojstvo profesora, s obzirom da je kriza izbila nakon što je Macron odao počast profesoru, Avdagić tvrdi da ne bi rekao da pravdaju ubojstvo.

“Međutim čini mi se da Turska nije prikladno reagirala u ovom trenutku. S obzirom da ima centralnu ulogu u islamskom svijetu, mogla je u potpunosti osuditi taj događaj, a to se nažalost nije dogodilo”, rekao je naš sugovornik i napomenuo kako se ovdje radi o tome da dvije zemlje imaju zategnute veze oko više stvari, događaja koji su prethodili ovome.

Dodaje kako nije samo velika šteta što taj čin nije naišao na osudu predsjednika Erdogana, već kako bi bilo dobro da su se tomu priključile i druge vođe zemalja islamskoga svijeta.

“Ovakve stvari sigurno neće doprinijeti boljem položaju muslimana u svijetu, a posve sigurno sa druge strane dovest će do lošijeg položaja muslimana. Naravno čitavu priču moramo staviti u nekakav kontekst, odnosno uzeti u obzir način na koji Francuska općenito promatra religije i vjerske zajednice. To je zemlja koja je malo reći strogo sekularna, koja promiče vrijednosti koje nisu vezane uz vjeru. A takav nastup nužno dovodi do sukoba s vjerskim zajednicama i pojedincima koji su vjerski nastrojeni˝, rekao je Avdagić i osvrnuo se na pitanje slobode govora.

“U Francuskoj se promiče apsolutna sloboda govora, a to ponekad dovodi do direktnog sukoba sa onima koji žive kroz vjeru. Postoje oni koji žive uz vjeru i oni koji prakticiraju vjeru samo za sebe, no svaka država ima pravo uređivanja svog društva na onaj način na koji su oni to odlučili. Sustavne vrednote u Francuskoj su dobro poznate. Ljudi koji se tome protive ne mogu biti u pravu”, zaključio je Avdagić.

Komentari