Avdagić o prosvjedima u Srbiji: Vučić ima trenutno sve poluge vlasti u svojim rukama. Sad je sve na njemu

hrt

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je najavio uvođenje strožih mjera kako bi se spriječilo širenje epidemije koronavirusa. Od petka do ponedjeljka ponovno se uvodi policijski sat i zabranjuje okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Takve represivne mjere izazvale su nezadovoljstvo među građanima Srbije koji su počeli prosvjedovati protiv Vučića. Angažirana je i policija koja pokušava ugušiti prosvjed.

Cijelu situaciju u susjednoj Srbiji za Otvoreno komentirao je vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić.

Dramatična noć u Beogradu: Prosvjednici s bakljama upali u Skupštinu. Cijelo vrijeme skandiraju protiv Vučića



“Ono što se dogodilo u Srbiji nije iznenađenje. Oni koji malo dulje prate događaje u Srbiji znaju da su prosvjedi protiv Aleksandra Vučića samo privremeno bili zaustavljeni zbog pojave koronavirusa. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to sve skupa nastaviti i što će biti novi okidač za okupljanje prosvjeda te kolika će njihova dinamika, odnosno jačina biti. Ovo sigurno nije gotovo i izuzetno će ovisiti o tome kako će se represivni dio aparata ponašati, kojom će se silinom snage slati represivni aparat na građane koji će prosvjedovati”, istaknuo je.

Avdagić dodaje i da predsjednik Srbije ima sve ovlasti u svojim rukama tako da dinamika i rješavanje ove krize ovisi o njegovim potezima.

Vučića pokušavaju rušiti na ulici 

“Aleksandar Vučić ima trenutno sve poluge vlasti u svojim rukama, samostalno može sastavljati vladu, drži predsjedničku funkciju tako da je sva odgovornost prešla u potpunosti u njegove ruke, nema nikakvih izlika. S druge strane, to olakšava prosvjednicima i oporbenim snagama da se svom mogućom silinom usmjere na da ga pokušaju na ulici rušiti, s obzirom da u parlamentu to ne mogu jer oni zapravo nemaju više oporbe”, pojašnjava Avdagić.

(VIDEO) Policija pendrecima mlati mladiće koji mirno sjede na klupi u Beogradu

Ne očekuje uplitanje stranih sila čija bi uloga bila pokušati smiriti situaciju. Pandemija koronavirusa koja još uvijek buja u Srbiji ima posebno velik utjecaj na to.

“Ne mislim da to može eskalirati do te mjere da je potrebno uplitanje mirovnjaka ili slično. To trebamo gledati kao element potpuno nemoguće razine eskalacije u ovome trenutku. Kako će se stvari razvijati, to ćemo pratiti. Na međunarodnoj razini mogu biti pritisci koji će ići prema Aleksandru Vučiću ako represivne vlasti prosvjed budu gušile na brutalniji način. Međutim, s obzirom da koronakriza nije završila, ti neki pogledi zapada prema rušenju ljudskih prava na ovaj način neće biti toliko žestoki kako bi bili da nismo u ovoj globalnoj situaciji pandemije”, zaključio je Denis Avdagić za Otvoreno.

Komentari