Avdagić o dogovoru Izraela i UAE-a: Radi se o političkoj priči, međunarodnoj političkoj priči

hrt

“Svojevrsnu normalizaciju odnosa sa Izraelom su u ovom kontekstu napravili i Egipat i Jordan. To je možda u nekakvom smislu najbližeg susjedstva puno važnije za sam Izrael. Ovo je politički na neki način važno, međutim u nekom drugom pogledu nije ništa drugo osim izvršenog svojevrsnog pritiska na UAE koji su očito pristale biti dio igre koja ide prvenstveno u korist samom Izraelu.”, komentirao je Denis Avdagić za Otvoreno.hr.

Podsjetimo, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je u četvrtak dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok ga je Iran, kao i većina arapskog svijeta ocijenila ‘sramotnim’. I Turska koja ima dobre odnose sa Izraelom također je osudila sporazum.

Avdagić smatra da ovo nije dobro dočekano u Palestini, iako se tvrdilo da će dogovor donijeti zaustavljanje aneksaciju Palestinskog teritorija od strane Izraela.

“Tinta se nije stavila na papir”

“U najboljem slučaju ovo bi značilo da Izrael neće aneksirati one teritorije koje bi njima pripali. Izraelski premijer u svojim prvim izjavama nije potvrdio da je to nešto čega će se Izrael držati, prema tome ne radi se o povijesnom događaju, radi se o političkoj priči, međunarodnoj političkoj priči”, rekao je Avdagić.



Dodaje kako je to dogovor napravljen “izvrtanjem ruke” od SAD-a koji je sponzor tog dogovora.

“Žele nešto dobit jer je židovska zajednica dosta jaka. U SAD-u kršćanske zajednice koje nisu primarno katoličke su jako zainteresirane za to da Izrael ima kontrolu nad čitavim tim biblijskim teritorijem”, tvrdi Avdagić.

Na pitanje može li se taj postupak interpretirati na način da se nastavlja nijekanje palestinskog naroda kao što tvrdi glasnogovornik Hamasa, Avdagić odgovara da je očekivano bilo da će najoštrija reakcija biti od strane Hazem Kasima.

“On je u otvorenom sukobu, i u ostalom dio organizacije koja se ne libi koristiti terorističke metode. Mislim da podrška Palestini je nešto o čemu se može razgovarati u nekakvim odnosima koji bi zagovarali stvaranje mira, a to nije nešto čemu teži Hamas. Oni svoje metode žele provesti milom ili silom, a to nije daleko od onih protiv kojih se bore, mislim da tu treba stati sa komentiranjem Hamasa. Ono što svijet duguje bilo kojoj zemlji, bilo kojem narodu pa i onome koji doista na neki način i potlačen je da se na miran način napravi nekakva tranzicija koja će omogućit ljudima da dođu do punih prava i slobode.”, zaključuje Avdagić.

Komentari