Australsko ministarstvo obrane navodi da je kineski borbeni avion presreo njezin nadzorni zrakoplov

Pixabay

Kineski borbeni zrakoplov presreo je nadzorni zrakoplov Kraljevskih australskih zrakoplovnih snaga u regiji Južnog kineskog mora u svibnju, priopćilo je u nedjelju australsko ministarstvo obrane.

Pomorski nadzorni zrakoplov RAAF P-8 presreo je kineski lovac J-16 tijekom “rutinske aktivnosti pomorskog nadzora” u međunarodnom zračnom prostoru 26. svibnja, navodi ministarstvo u priopćenju.

Dodaju da je presretanje rezultiralo opasnim manevrom koji je predstavljao sigurnosnu prijetnju za zrakoplov P-8 i njegovu posadu.

Australska vlada izrazila je zabrinutost zbog incidenta kineskoj vladi, prenosi Reuters, dodajući da kinesko veleposlanstvo u Australiji nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.



Australija se ranije pridružila Sjedinjenim Državama u izjavi da kineska potraživanja oko spornih otoka u Južnom kineskom moru nisu u skladu s međunarodnim pravom.

Ministarstvo obrane je kazalo da je desetljećima provodilo pomorski nadzor u regiji “u skladu s međunarodnim pravom, ostvarujući pravo na slobodu plovidbe i prelijetanja u međunarodnim vodama i zračnom prostoru”.

Odnosi Australije i Kine, glavnih trgovinskih partnera, nedavno su zategnuti zbog sve većeg kineskog utjecaja na Pacifiku nakon što je Kina tražila regionalni sigurnosni sporazum s pacifičkim otočnim državama.

Komentari