Australska vlada uvela sankcije ruskim milijarderima Olegu Deripaski i Viktoru Vekselbergu

Australska vlada je uvela sankcije protiv dvojice ruskih oligarha s poslovnim interesima u toj zemlji, nakon što se našla suočena s pitanjima zašto su Oleg Deripaska i Viktor Vekselberg izostavljeni iz ranijeg kruga mjera u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Deripaska, milijarder s investicijskim ulogom u rafineriji glinice Gladstone koju vodi Rio Tinto, i Velkelsberg, koji ima interese u projektu vađenja plina u bazenu Beetaloo, nisu bili uvršteni u popis 41 oligarha i članova njihovih užih obitelji kojima je Australija u ponedjeljak nametnula ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja.

Ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da Australija usko surađuje s međunarodnim partnerima u pojačavanju pritiska sankcija na oligarhe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog invazije na Ukrajinu.

Popisu sankcioniranih ta je zemlja sada dodala dvojicu milijardera koji imaju poslovne interese u Australiji, Olega Deripasku i Viktora Vekselberga, istaknula je Payne u priopćenju.



Naglasila je kako vlada pozdravlja zauzimanje principijelnog stava australskih kompanija u smjeru kidanja veza s Rusijom “u znak prosvjeda protiv ilegalnog, neobranjivog rata Moskve protiv Ukrajine”.

Komentari