Appleovi i Googleovi alati za praćenje koronavirusa su spremni

Apple i Google objavili su i zdravstvenim organizacijama dostavili prva izdanja alata za praćenje kontakata, namijenjenih suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.

Platforma bi trebala biti u potpunosti spremna sredinom svibnja, do kada bi i aplikacije pojedinih institucija i organizacija trebale biti gotove.

Set alata kombinacija je softverskih nadogradnji za operativne sustave Android i iOS s paketima softvera namijenjenih razvojnim programerima za izgradnju i testiranje aplikacija.

Apple je objavio rano beta izdanje nadogradnje softvera za iOS 13.5, dok će Google svoju nadogradnju distribuirati putem trgovine aplikacijama Play.

Tijekom prve faze zdravstvene organizacije i ustanove izradit će aplikacije koje će omogućiti osobi pozitivno testiranoj na COVID-19 unos dijagnoze. Sustav će potom pomoću tehnologije Bluetooth otkriti s kime je sve ta osoba bila u kontaktu i zatim te osobe o tome obavijestiti, ne otkrivajući pritom identitet zaražene osobe.

U drugoj fazi tijekom nadolazećih mjeseci trebala bi biti obavljena dublja integracija sustava s Appleovim i Googleovim operativnim sustavima, kako bi se smanjila razina oslanjanja na pojedine aplikacije.

Ipak, prva inačica programa zahtjeva softversku nadogradnju za iPhone i preuzimanje nadogradnje iz trgovine Play. Softver je moguće pokrenuti na svim uređajima s iOS-om 13 i Androidom 6, piše Houston Chronicle, prenosi tportal.

Komentari