Apel Saveza slijepih medijima zbog oslovljavanja osoba oštećena vida

Savez slijepih uputio je u četvrtak apel svim medijskim kućama i njihovim djelatnicima, ali i široj javnosti, zbog “strahovito negativna učinka pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida”.

“Iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom”, istaknuto je u priopćenju Saveza.

Navedeno je kako invaliditet nikada nije bio te neće biti nečiji identitet, istaknuvši kako je ljudsko biće prije svega osoba sa svojim raznolikim karakteristikama.

“Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ ‘osoba’, jer one primarno to i jesu – osobe. Riječ ‘slijepac’ ima negativnu i pogrdnu konotaciju te njezino korištenje ni u kojem kontekstu nije prihvatljivo”, stoji u priopćenju.



Podsjetili su medije na veliku važnost, prijeku potrebu te moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama.

“Vjerujemo da niste zaboravili da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima”, istaknuto je u priopćenju.

Komentari