Apel iz Rijeke i Osijeka – bolnicama nedostaje krvi

Ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gradsko društvo Crvenoga križa Rijeka upućuje poziv dobrovoljnim darivateljima krvi i onima koji to još uvijek nisu, da daruju krv, dragocjenu tekućinu čija jedna doza može spasiti čak tri života. Krv se svakodnevno može dati u Zavodu za transfuziju riječkoga KBC-a te sutra, na akciji koja u osam sati ujutro počinje u Šporovoj jami na Kastvu.

“Situacija je stalno napeta, nedostaju sve krvne grupe, a najviše A+ i 0+ koje su najčešće grupe kod nas. Prema tome bilo bi poželjno da se građani se potrude, pogotovo oni koji ne daruju krv”, poručio je Ivo Vidotto, iz gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Podsjetimo, jučer je i iz KBC-a Osijek i gradskoga društva Crvenog križa upućen apel dobrovoljnim darivateljima krvi. Zalihe krvnih grupa 0 pozitivna te A+ i B+ dosegnule su kritičnu razinu zbog čega su u tom KBC-u morali biti odgođeni neki operativni zahvati.

KBC Osijek regionalni je centar i dozama krvi opskrbljuje 7 bolnica. Krvi nedostaje jer se zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom smanjio potencijalni broj darivatelja krvi.



Komentari