Ante Sanader: Lažni suverenisti straše narod o euru, a pohrlili su po eure u Europski parlament

Ante Sanader/Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader reagirao je na kritike ulaska u eurozonu koje je saborski zastupnik Marko Milanović Litre uputio vladajućima.

“Lažni suverenisti straše narod o euru, a pohrlili su po eure u Europski parlament,” napisao je Ante Sanader na Facebooku kao odgovor na kritike saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista Marka Milanovića Litre, a koje se tiču uvođenja eura bez prethodnog održavanja referenduma.

Iako je u objavi Milanovića Litre u nekoliko paragrafa objašnjeno kako referendumom u pristupanju Europskoj uniji nije odlučeno i pristupanje eurozoni, Sanader svejedno ponavlja kako je “o tom pitanju odlučeno 2012. na referendumu o ulasku u EU te potvrđivanjem Ugovora o pristupanju u EU u Hrvatskom saboru”.

Tvrdi kako “lažni suverenisti” ne razumiju “moderni suverenizam” gdje “koristimo položaj u EU za dobrobit Hrvatske i realizaciju projekata na koje bez članstva ne bismo mogli niti pomisliti”. A kao neke od tih projekata navodi Pelješki most i najavljeni plan oporavka.


Objavu Sanadera prenosimo u cijelosti.

“Kažu Suverenisti da se nismo odlučili za uvođenje eura i da trebamo referendum, jer će euro donijeti ‘zlo našem narodu i državi’.

Kao prvo, poseban referendum o priključenju eurozoni i uvođenju eura nije moguć niti je potreban, jer je o tom pitanju odlučeno 2012. na referendumu o ulasku u EU te potvrđivanjem Ugovora o pristupanju u EU u Hrvatskom saboru.

Zastupnik Milanović Litre se poziva na hrvatski narod – valjda na onih 19 glasova koje je dobio na izborima za Hrvatski sabor gdje je ušao umjesto Ruže Tomašić. A veliki “antieuropejac” iz redova Suverenista Ilčić pohrlio je čim se prilika otvorila u Europski parlament.

Zahvaljujući politici naše Vlade i odgovornom vođenju javnih financija, možemo biti sretni da je Hrvatska danas konačno pred vratima ulaska u europodručje, ispunjavajući sve kriterije. Euro će donijeti niz prednosti i koristi za hrvatsko gospodarstvo i za hrvatskog čovjeka.

Očito lažni suverenisti poput Milanović Litre ne razumiju i ne znaju što je danas borba za nacionalne interese i što predstavlja moderni suverenizam, gdje koristimo položaj u EU za dobrobit Hrvatske i realizaciju projekata na koje bez članstva ne bismo mogli niti pomisliti. Da to nije tako, bismo li uspjeli konačno spojiti hrvatski teritorij izgradnjom Pelješkog mosta uz bespovratna sredstva EU? Kako bismo osigurali brz gospodarski oporavak od COVID19 krize bez da se premijer Plenković i Vlada nisu izborili za 25 milijardi eura u narednih deset godina iz EU-a za razvoj Hrvatske?

Stoga ne slušajte lažne suvereniste i prodavače magle, koji su pokušali ucjenjivati ususret parlamentarnih izbora HDZ, pa sad kad su završili u oporbi nastavljaju bez ikakvih argumenata strašiti narod iznoseći laži o temama koje su strateški nacionalni interesi i postignuća hrvatskog naroda!”, stoji u priopćenju.

Komentari