Anna Maria Radić ipak ide u zatvor na godinu dana jer je obitelji Rimac omogućila da steknu stan

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Anna Maria Radić, bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne države skrbi ipak će morati u zatvor na godinu dana. Odlučio je tako, kako se neslužbeno doznaje, Vrhovni sud, koji je potvrdio osuđujuću nepravomoćnu presudu koju joj je u lipnju 2017. izrekao zagrebački Županijski sud, no preinačio je odluku o kazni.

Ona je nepravomoćno bila osuđena na godinu dana zatvora, no zatvorska kazna joj je mijenjana radom za opće dobro. Vrhovni sud je sada odlučio tu kaznu pretvoriti u bezuvjetnu. Osim toga kako je prema optužnici državni proračun oštetila za oko 550 tisuća kuna, Anna Mariji Radić taj novac mora vratiti i to s pripadajućim zateznim kamatama.

USKOK ju je teretio da je Danijelu Rimcu, suprugu Josipe Rimac, bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina, omogućila da stekne stan na koji nije imao pravo. Tijekom prvostupanjskog suđenja nesporno je utvrđeno da je da je bila svjesna protupravnosti svojih postupaka jer je nižim službenicama naložila da izrade rješenja prema kojima obitelj Rimac dobiva stan na koji nema pravo.

S obzirom na to da nije stekla imovinsku korist, sud je smatrao da ju je na počinjenje djela motiviralo njezino prijateljstvo s Josipom Rimac. Inače, tom su istragom bili obuhvaćeni i Danijel i Josipa Rimac, no istraga je protiv njih obustavljena, jer kako je u siječnju 2016. priopćeno, nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje kod njih. Anna Maria Radić je nakon izbijanja afera izgubila posao, a novi je posao našla u Hrvatskom Crvenom križu u kojem je potpredsjednica jedno vrijeme bila Josipa Rimac.



I sama Josipa Rimac se lani našla u problemima jer je bila uhićena i pritvorena u aferi Vjetroelektrane, a ta istraga još nije okončana. Sumnjiče je za mito, razna pogodovanja i namještanje državnih ispita, piše Večernji list.

Komentari