Ankica Mamić: Umjesto rasprave o problemima građana, na predizbornim sučeljavanjima, gledamo međusobne obračune kandidata

facebook

Nakon RTL-ovog velikog sučeljavanja kandidata u II. izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore, što je i njihovo prvo u seriji sučeljavanja. II. izborna jedinica je ona u kojoj će snage odmjeriti najjači kandidati s izbornih listi i kao takva je postala jedna pod najzanimljivijih. Koliko takva sučeljavanja imaju smisla, kada sadržaj i fokus s konkretnih pitanja završava na međusobnim osobnim obračunima i prepucavanjima samih kandidata, za portal Otvoreno komentira Ankica Mamić.

“Sučeljavanja svakako imaju smisla, ako ništa drugo kroz njih možete vidjeti kako netko razmišlja, te glasači imaju priliku upoznati onoga za koja namjeravaju glasati, odnosno potencijalno glasati. Bilo bi puno bolje kada bi političari koji se kandidiraju na izborima govore o stvarnim problemima građana i o politikama koje planiraju provoditi, ali na žalost puno češće na sučeljavanjima gledamo nekakve osobne obračune kandidata”, kaže Mamić.

Dodaje kako sučeljavanja imaju svoju ulogu kod predstavljanja novih lica u politici, jer to je jedini način kako javnost može upoznati njihove stavove, smatra Mamić.

“Njihove stavove javnost ne može saznati bez sučeljavanja, jer u klasičnoj političkoj promidžbi imamo nekakav idealizirani svijet i nekakve opće poruke koje zapravo biračima ne pružaju prave informacije s kojima bi onda donijeli odluku o glasanju”, tvrdi Mamić.



Mamić također naglašava kako je od samih kandidata, jako važno i na koji način su sama sučeljavanja organizirana i na koliko su voditelji, odnosno novinari profesionalni.

“Pitanje je i kakva je forma i kvaliteta samih sučeljavanja, jer ona u velikoj mjeri ovise i o kvaliteti samih organizatora, odnosno novinara. Jer često se događa da voditelji sučeljavanja se krenu obračunavati s kandidatima, ili ne dopuštaju kandidatu da dovrši rečenicu, koji se svađaju s gostom, te time zapravo ne ispunjavaju svoju osnovnu ulogu. Jer uloga novinara je da bude glas javnosti, a ne netko tko će u prvi plan stavljati svoje vlastito subjektivno mišljenje” zaključuje Mamić.

Komentari