Ankica Mamić: Statistika ukazuje na to da bi se mogla dogoditi promjena na Pantovčaku

U psihološkom smislu prednost u drugom krugu sigurno je na strani Zorana Milanovića, rekla je politička analitičarka Ankica Mamić.

“S druge strane, dodaje, niz statistika ukazuje na to da bi se mogla dogoditi promjena na Pantovčaku. Prva je da Hrvati ne vole imati sva jaja u istoj košari”, ako je HDZ na Markovom trgu, komfornije je imati na Pantovčaku drugu političku opciju.

“Druga stvar je da je ovo prvi put da aktualni predsjednik nije ušao u drugi krug kao relativni pobjednik prvog kruga”, kaže Mamić. Mamić smatra da Kolindi Grabar-Kitarović nedostaje žara i energije kojom je na prošlim izborima pobijedila Ivu Josipovića. Rekla je da je Milanović u izbornoj noći izgledao dobro, kao da je nadišao značajke i izjave koje su ga u prošlosti znale koštati.

Svaka će riječ biti važna

“Jako će biti važno kako motivirati birače koji nisu vaši jer sad i Grabar-Kitarović i Milanović moraju motivirati birače koji nisu primarno njihovi”, rekla je Mamić.



” Zoran Milanović ma više šanse nadomjestiti razliku. Predsjednica je dosta, komunikacijski gledano, u lošijoj izvedbi. Imala je sučeljavanje koje je bilo korektno odrađeno i dobro s obzirom na to da je glavna stvar na tom sučeljavanju bio Škorin debakl”, kaže Mamić.

Na izjave da glasovi Miroslava Škore ne mogu ići SDP-u kaže da ima i drugih glasova, uključujući i one koji nisu izašli u prvom krugu.

“U drugom krugu uvijek bude veća izlaznost”, ističe Mamić, dodajući da je sada i motivacija za izlazak na izbore veća. Mamić smatra da naginjanje hrvatskih birača desnoj opciji u ovom slučaju neće biti presudno.

Komentirajući obraćanje Kolinde Grabar-Kitarović biračima Miroslava Škore nakon drugog kruga voditeljica Iva Puljić-Šego podsjetila je da je predsjednica Škoru čak nazvala sukandidatom, na što se Mamić našalila da je to prvi put da smo imali sukandidata na izborima. “Možda i je, ali ne Škoru. Ove zečeve koji su trčali, ne znamo čiji su, ali sigurno nisu bili ozbiljni kandidati”, rekla je Mamić.

HDZ počeo javno ratovati

Komentirajući situaciju u HDZ-u rekla je da je ta stranka prvi put počela javno ratovati, da frakcije jedna drugoj šalju poruke preko medija.

“Jako je važno reći da kad pogledate one koji su najavili kandidaturu na unutarstranačkim izborima, ne vidim tko bi mogao ugroziti Plenkovića. A svi vole pobjednike, vrlo brzo će se stranka posložiti po onom tko je pobjednik”, rekla je Mamić.

Rekla je da je konstanta hrvatske politike da se, kad god jača desnica, događa kohezija oko stožerne stranke ljevice, SDP-a. Na pitanje o tome što Škorina najava osnivanja stranke znači za HDZ Mamić podsjeća na neuspjeh Josipovićeve stranke koju je osnovao s velikim političkim kapitalom nakon izbora.

“Škoro je trebao ići više prema desnom centru, u tom području ima puno više birača. Ali sada, ovim raspletom događaja, njega će se percipirati kao anti establishment kandidata. On je napravio ekvidistancu istu između HDZ-a i SDP-a i tu se otvara novi prostor”, rekla je Mamić.

Istaknula je da su HDZ-ovi unutarstranački izbori prije parlamentarnih izbora te da će Škorina ekipa sigurno gledati što se događa u HDZ-u.

“Ja bih rekla da je Škori puno interesantnije “krasti” HDZ-u nego ići ekstremno desno. I to je veliki izazov za HDZ”, rekla je Mamić. Mamić je na kraju pozvala sve birače da izađu na drugi krug izbora, pa makar i da učine listić nevažećim, piše Večernji list.

Komentari