Ankica Mamić o financiranju kampanja javnim novcem: Nije uloga javnog sektora da budu moralni, već da budu transparenti i da se njihov rad adekvatno kontrolira

Ankica Mamić/Jurica Galoic/PIXSELL

U trenutku izborne kampanje jedinice lokalne samouprave plaćaju medije za promidžbu gradskih projekata. Tako je u tri dana gradska uprava dala 264.437 kuna za usluge promidžbe.

Prvi ugovor je sklopljen je s tvrtkom Gota-prom, druga dva sklopljena su s Večernjim listom, a četvrti s 24sata. Postavlja se pitanje financiraju li se kampanje javnim novcem? 

Upitali smo stručnjakinju za odnose s javnostima Ankicu Mamić je li takvo financiranje legalno.

˝To je pitanje za državno odvjetništvo, a ne agencije. A dali to rade i dali znamo da rade, znamo da rade. Ja nisam pozvana govoriti o legalnosti. Potpuno je jasno da se tako troškovi kampanja do neke mjere i prikrivaju i manipuliraju. Sad je ograničena potrošnja sredstava i oni sad ne mogu to više raditi onako kako su prije mogli, kad ih nitko nije ništa pitao”, kaže naša sugovornica.



Moguće je sve nadzirati ako netko želi

Dali je to legalno treba pitati u DORH-u, napominje.

“Je li netko zbog toga nastradao, koliko znam nije. Čak je Bandić u tome sudjelovao, jedino što je njemu na neki način u njegovoj predizbornoj kampanji, što je ispalo iz kaznenog progona, je financiranje one predsjedničke kampanje kad su ustvrdili da nema tu elemenata kaznenog djela. Tako da kažem, dali je to legalno, jasno je da nije, to je pitanje za DIP, da prati potrošnju u kampanji i da to nadzire do neke mjere u kojoj je to moguće. Moguće je nadzirati ako netko želi, ako gradovi odjednom i ne samo gradovi, već javna poduzeća se pokrenu. Sjetite se FIMI medija, sjetite se stotina situacija u kojima smo bili”, rekla je.

Njihova je uloga da budu transparentni

Osvrnula se na pitanje moralnosti takvog čina.

“Kad bi mi gledali što je moralno, pitanje je tko bi preživio u Hrvatskoj. Svatko na svojoj razini. Mi ćemo svatko privatno potražiti vezu kod liječnika jer smatramo da nećemo pustiti dijete da strada, a imamo vezu”, kaže Mamić.

Smatra kako je to kompleksno pitanje i kako nije uloga javnog sektora da budu moralni, nego da je njihova uloga da budu transparenti i da postoje institucije koje kontroliraju njihov rad.

“Ako se to kontrolira adekvatno, nemamo mi tu što za reći. Nažalost je problem što se najčešće to uopće ne kontrolira adekvatno i onda nastaju svi ti problemi koji nastaju”, zaključila je.

Komentari