Anka Mrak-Taritaš za Otvoreno: Uskoro ćemo vidjeti koliko je jaka ljubav između Bandića i Plenkovića

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

USKOK je u utorak potvrdio optužnicu protiv šestoro suradnika gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Među optuženima su bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ninoslava Zeković, njezin zamjenik Boro Kisjelica, ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj te odvjetnik Pero Lozica.

Optuženi su zbog odgovornosti za zamjenu zemljišta u kojima je Grad Zagreb navodno oštećen za više od 151 milijun kuna. Tužiteljstvo tvrdi da se u zamjeni zemljišta za gradske nekretnine Studio X navodno okoristio za preko 64 milijuna kuna, Mala ulaganja i Karantena za nešto manje od 34,5 milijuna kuna, a Grokomp nekretnine za više od 53 milijuna kuna. Zagreb je pritom oštećen za gotovo 152 milijuna kuna.

USKOK potvrdio optužnicu protiv Bandićevih suradnika, navodno oštetili grad za 151 milijun kuna



Za komentar tog slučaja, kao i političke budućnosti Milana Bandića i Grada Zagreba, pitali smo saborsku zastupnicu, zastupnicu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednicu stranke Glas – Građansko-liberalni savez Anku Mrak-Taritaš. Zastupnica ističe da je gradonačelnik morao znati za taj slučaj, te da će se uskoro vidjeti hoće li ‘brak iz interesa’ između HDZ-a i Milana Bandića opstati.

Kako komentirate potvrđivanje USKOK-ove optužnice protiv suradnika gradonačelnika Milana Bandića? 

Teško mi je ući u meritum stvari, o čemu je točno riječ. Trebalo bi vidjeti o čemu se točno radi, koje su zamjene napravljene. Ali ono što je činjenica jest da su se u Gradu Zagrebu događale takve stvari.

Gradonačelnika nikad nije u potpisu takvih odluka. Zato je odgovornost na bivšoj pročelnici i njenim zamjenicima i protiv njih je podignuta optužnica.

Gradonačelnik je za to znao, on je znao o čemu je riječ, ali njegovog potpisa kao što vidite u takvim stvarima nikad nema.

Mislite da je gradonačelnik morao znati za takve slučajeve? 

Za očekivati je da je morao znati za takve stvari. Ako ste gradonačelnik, i ako imate redovite kolegije, ne može vam neki ured raditi a da vas pročelnik ureda o tome ne obavijesti, da to ne prođe nekakve kolegije. Pogotovo kad je riječ o problematici zamjene zemljišta.

‘Očekujem da će biti pozvan kao svjedok’

Apsolutno je neuvjerljivo da su to pročelnici radili a da gospodin gradonačelnik nije s tim bio upoznat.

Takve odluke moraju proći određene procedure. Ja pretpostavljam da će on u određenim elementima na suđenju biti pozvan i za svjedoka u tom procesu.

Nakon predsjedničkih izbora od Bandića su se počeli ograđivati njegovi partneri iz HDZ-a. Mislite li da je to početak silazne putanje njegove političke karijere? 

Već nekoliko puta smo imali prilike vidjeti da je to čovjek koji je došao dosta nisko i da se iz svega toga dizao gore. Prema tome, tu treba biti maksimalno oprezan i ne otpisati gospodina Bandića.

Ova predsjednička kampanja je zaista stavila ‘svjetla pozornice’ na gospodina Bandića i na sve njegove optužnice, na način kako se upravlja Gradom Zagrebom i na njegove prijatelje i kumove.

Tu se otvorilo i pitanje Adventa i adventskih kućica gdje je zaista bilo bjelodano kako se upravlja proračunom Grada Zagreba. Svatko tko je htio mogao pročitati mogao je vidjeti da se proračunom upravlja ne za korist Grada Zagreba nego za korist pojedinaca, čak i svjedoka u sudskim procesima protiv gradonačelnika.

‘Nisam sigurna ako je HDZ spreman trpjeti štetu od Banića’

Čitavo to vrijeme gospodin Bandić je bio u stabilnoj koaliciji s HDZ-om. HDZ mu je držao lojtre. Predsjednički izbori su pokazali da HDZ od toga ima štetu. Nisam sigurna da je HDZ spreman trpjeti štetu od gospodina Bandića do kraja.

Sada imaju priliku izaći iz te koalicije u gradu ili barem ne sudjelovati u svim ludostima gradonačelnika i ostati u toj koaliciji još nešto duže ud godinu dana.

Nisam sigurna ako u HDZ-u imaju dovoljno snage da na određeni način okrenu leđa Bandiću u gradskoj skupštini, ali to ćemo već vidjeti na skupštini koja će biti šestog veljače.

Ako slučajno GUP-a ne bude na skupštini, to znači da HDZ nije spreman glasati za taj loš dokument. Naravno, Bandić neće dozvoliti da se njegov GUP ne bude izglasan, nego će ga sam povući. Tu će se vidjeti ide li taj brak iz interesa između HDZ-a i Milana Bandića u brakorazvodnu parnicu ili će opstati do kraja mandata.

Ukoliko takva suradnja propadne, kako vidite političku budućnost grada? 

Neće tu biti snažnijih potresa. To će trajati do sljedećeg proračuna, nakon kojeg su izbori u svibnju 2021. Do tada jedna ni druga strana neće otvarati nekakve teme prijepora, nego će samo osigurati osnovne uvjete za funkcioniranje Grada do izbora.

‘HDZ će ići s ozbiljnim kandidatom’

Ako HDZ zaista odluči prekinuti taj brak iz interesa, onda će na izbore 2021 ići s ozbiljnim kandidatom u nekoj ozbiljnoj priči. Do sada sada su svaki put išli s kandidatom koji je njima bio alibi da mogu ići u postizbornu koaliciju s Milanom Bandićem i na taj način biti u vlasti u Gradu Zagrebu jer sami do toga ne mogu doći.

Pušu li neki novi vjetrovi u gradskom HDZ-u ili je li ta ljubav Andreja Plenkovića i Milana Bandića takva da Plenković neće dozvoliti da ta priča krene u nekom drugom smjeru, to će se vidjeti vrlo brzo.

Ali uobičajeno vam je u životu kad se nekome trese pod nogama da oni koji su nekada bili najvjerniji prvi odlaze. Ali to će se uskoro vidjeti. Meni je indikativan bio članak u Glasu Koncila, gdje se Crkva jednako tako ograđuje od Milana Bandića. To je zanimljivo.

 

Komentari