Anka Mrak-Taritaš za Otvoreno: Nema suradnje s HDZ-ovim i Bandićevim partnerom HSLS-om

Gradonačelnik Bjelovara i čelnik HSLS-a Dario Hrebak najavio je inicijativu o stvaranju bloka liberalnih stranka koje bi zajednički izašle na parlamentarne izbore. Politički analitičar Davor Gjenero prognozirao je da bi takva opcija mogla osvojiti čak deset saborskih mandata. Međutim, okupljanje takve opcije neće biti jednostavno, ako je suditi po porukama o toj mogućnosti šalju iz drugih liberalnih stranaka.

Za komentar o eventualnoj suradnji s HSLS-om i s drugim liberalnim opcijama pitali smo Anku Mrak-Taritaš, saborsku zastupnicu, zastupnicu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i predsjednicu stranke Glas – Građansko-liberalni savez. Zastupnica ističe da najavu iz HSLS-a ne shvaća ozbiljno, te da se radi o zauzimanju pozicije za postizbornu koaliciju s HDZ-om.

Gjenero: Osim SDP-a, drugog bloka ljevica zapravo nema, potencijal ima stvaranje liberalno-demokratskog bloka



Kako komentirate najave iz HSLS-a o stvaranju liberalnog bloka za parlamentarne izbore?

Mislim da se uvijek pred izbore treba razgovarati, ali ako mislite na liberalni blok koji se okuplja oko HSLS-a onda o tome nema govora.

HSLS je u koaliciji s HDZ-om. To su samo probni baloni, to nije ozbiljna liberalna priča. To je priča za potencijalnu postizbornu koaliciju HSLS-a s HDZ-om i GLAS tu nema što raditi.

Kad bi zaista postojala ideja o stvaranju liberalnog bloka, i kada bi HSLS bio za to, oni bi izašli iz koalicije s HDZ-om. Oni će ostati u koaliciji do kraja, pa će na izbore ići sami, ali to je neuvjerljivo. To nije ozbiljna priča.

Ništa od liberalnog bloka, Hrebak dobio odbijenicu jer je HSLS još uz HDZ

Jeste li otvoreni za suradnju s regionalnim strankama poput IDS-a? 

Glas je uvijek bio mjesto okupljanja, mjesto dogovora i mjesto suradnje, i zaista se treba okupljati ali važno je postaviti nekakve ograde. Mi smo uvijek govorili da nemamo što raditi s HDZ-om i s onom strankama koje su na određeni način u koaliciji s Milanom Bandićem.

Puljak demantira da je odbila HSLS, radi na okupljanju ‘progresivne’ opcije

Nemamo što raditi sa strankama koje su s Bandićem ili HDZ-om. Mi smo tu bili vrlo jasni. Vlast gospodina Bandića u Gradu Zagrebu je daleko od demokratskih procesa, on grad tretira kao osobni bankomat. Isto vrijedi i za HDZ i za način na koji oni doživljavaju zemlju. Mi tu zaista nemamo što raditi.

Komentari