Anka Mrak-Taritaš: Za kašnjenje obnove u Zagrebu krivi su Andrej Plenković i Milan Bandić

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u emisiji U mreži Prvog rekla je kako se u Zagrebu veliki dio zgrada obnavlja nakon potresa te kako je Vlada donoseći Zakon o obnovi bila svjesna da se neće odmah moći obnoviti tisuće oštećenih zgrada.

Donesen je takav Zakon koji omogućava ljudima da sami krenu u obnovu, a sredstva će im kasnije biti refundirana, naglasila je ministrica i dodala kako moramo biti svjesni da će obnova dugo trajati.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, istaknuo je kako je normalno da su građani nestrpljivi, ali da je već na početku bilo najavljeno da će obnova trajati 10-15 godina.

“Imamo hitne mjere, ali i kratkoročne i dugoročne ciljeve. Moramo poštovati zakonom propisane procese što se tiče javne nabave i organizirane obnove”, rekao je i dodao kako je došlo do dodatnih oštećenja u Zagrebu i nakon potresa 29.12. na Baniji, piše HRT.



“Mislim da svi zajedno moramo napokon krenuti u obnovu zato što nam je to prioritet”, istaknuo je Rovis.

Građani ne mogu čekati i biti strpljivi

Saborska i gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš rekla je da nije zadovoljna tijekom obnove Grada Zagreba te kako građani ne mogu više čekati i biti strpljivi.

“Smatram da u Zakonu o obnovi ima niz stvari koje su loše i koje su se već pokazale lošima kada je u listopadu donesen prvi program mjera, rekla je i osvrnula se na Fond za obnovu za koji se treba znati koliko ima zaposlenih, koliko javnih natječaja je pokrenuo, mi o tome ništa ne znamo, osim tko je ravnatelj”.

Mrak-Taritaš je rekla da su za kašnjenje obnove krivi Andrej Plenković i Milan Bandić.

“Građani Zagreba imaju osjećaj da su prepušteni sami sebi, naglasila je i dodala kako je 11 mjeseci od potresa dugi period i trebali se u tom vremenu vidjeti već neki rezultati”.

Na pitanje je li točno da je 20 tisuća ljudi iselilo iz centra Zagreba, Rovis je taj podatak potvrdio i rekao kako postoji problem s tim.

Mrak -Taritaš istaknula je kako je velika uloga države kada se dogode ovakve katastrofe te je naglasila kako bi voljela vidjeti da smo bar u jednom segmentu krenuli s cjelovitom obnovom da se vidi što je to kada država radi.

Igor Kordić iz Udruge SOS Zagreb i predstavnik stanara zgrade koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro je rekao kako je njihova zgrada dobila zelenu naljepnicu od statičara i sada je to temelj za uključivanje ili isključivanje iz obnove što smatra lošim i diskriminirajućim te smatra da i zelene naljepnice moraju biti uključene u Zakon o obnovi.

“Isključenjem zelenih naljepnica kojih je u centru Zagreba 75 posto, ugrožava se neka vizura grada. Tražimo da se omogući funkcioniranje zgrade glasanjem stanara od 51 posto, a ne 100 posto kako određuje Zakon o vlasništvu. To je kočnica za obnovu zgrada već desetljećima”, naglasio je.

Komentari