Anka Mrak-Taritaš: Ukazivali smo na činjenicu da se u proračunu nalaze mnogi manjkovi i da se oni ne nadoknađuju

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik poslala je hitan dopis Milanu Bandiću, njegovim zamjenicama Oliveri Majić i Jeleni Pavičević Vukčević, ali i pročelnicima svih gradskih tijela.

Od njih hitno traži striktno ograničavanje potrošnje, nepreuzimanje novih obaveza, preispitivanje socijalnih i ostalih prava te pronalaženje drugih oblika financiranja.
Što misli o tome, upitali smo za portal Otvoreno.hr saborsku i gradsku zastupnicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš.

“Pročelnica je slično pismo uputila zagrebačkom gradonačelniku i prošle godine, ali tada nije izazvalo takvu pozornost medija kao ove godine. Kada smo u Gradskoj skupštini raspravljali o visini proračuna za 2020. godinu ukazivali smo na činjenicu da se u proračunu nalaze mnogi manjkovi i da se oni ne nadoknađuju”, rekla je Anka Mrak-Taritaš.

Dodala je kako su tada skupštinari ukazivali na problem s dogradnjom centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba kao štetne odluke, zatim na probleme s dvoranom Arena Zagreb, izgradnje žičare za što će se utrošiti 570 milijuna kuna, ali i poslovanje ZET-a, tvrtke koja kronično u proračunu ima manjak. No, sve je to bilo bezuspješno.

“Stvarno stanje proračuna neće se još vidjeti ni sljedeće godine, a kada dođe nova osoba na čelo Grada, imat će velikih problema”, mišljenja je Anka Mrak-Taritaš.



Oporba samo ukazuje na probleme

Na naš upit o tome što se može učiniti kako bi se smanjio manjak u gradskom proračunu, Anka Mrak-Taritaš je istaknula kako oporba može samo ukazivati na probleme.

“Kada smo ukazivali na probleme s dogradnjom centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, nisu htjeli slušati. Upozoravali smo da se ne donosi takva odluka, ali i to je bilo bezuspješno”, istaknula je Anka Mrak-Taritaš. Pojašnjenja radi, investiciju od 53,7 milijuna eura planira financirati Grad, iako je to direktiva EU, pa ju je po ugovoru trebao izvršiti koncesionar.

Također je naglasila da je njezina stranka Glas upozoravala na problem mjere roditelja – odgojitelja, jer su smatrali da je to veliki teret za gradski proračun te da će na kraju godine imati stavku od 400 milijuna kuna u proračunu vezanu uz tu mjeru.

Status roditelja odgojitelja mjera je kojom Grad Zagreb nudi naknadu od 4000 kuna mjesečno nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu.

Problemi neće nestati, ali ih treba rješavati

Anka Mrak-Taritaš smatra da kako bi se izvukli iz financijskih problema, treba provesti refinanciranje i ne provoditi neke nove projekte u koje će se i dalje trošiti novci. “Treba vidjeti koje to financijske obveze postoje kao i niz ostalih stvari. Problemi neće nestati, ali ih treba početi rješavati”, naglasila je Anka Mrak-Taritaš.

Ustvrdila je da kada se gradonačelniku “trese tlo pod nogama”, svatko pokušava učvrstiti svoju poziciju.

Govoreći o projektima koje provodi Grad Zagreb, Anka Mrak-Taritaš je rekla kako Grad nikada nije izravno aplicirao prema fondovima EU-a.

“Što se tiče izgradnje rotora, to je projekt za kojeg su novci dobiveni na nacionalnoj razini, a nakon toga su usmjereni na gradsku razinu. Oni projekti koji su u radu i u tijeku su izrade, trebaju se završiti, a ostale treba promatrati u kojoj su fazi. Jedno je priča, a uglavnom se govori o onome što je ugovoreno. No, ugovoreno i započeto s realizacijom nije isto”, zaključila je Anka Mrak-Taritaš za Otvoreno.

Komentari