Anka Mrak Taritaš: “Obnove nema, ovo je pokazna vježba. Patuljci pojma nemaju”

 

Predsjednica stranke GLAS i bivša ministrica graditeljstva, Anka Mrak Taritaš komentirala je jutrošnje rušenje zgrade na križanju Petrinjske i Đorđićeve ulice koja je prijetila urušavanjem nakon što je teško stradala u razornom zagrebačkom potresu, donosi N1.

“U utorak će biti dvije godine od potresa. Uvijek se refereiram na potres iz 1880. Nadala sam se da će se iz neprilike stvoriti prilika, da će ići transformacija nekih dijelova grada. Voljela bih da me netko za godinu, dvije demantira. Obnove nema. Ovo danas je pokazna vježba. Ta zgrada je trebala biti srušena već krajem trećeg mjeseca 2020.-te. U Zagrebu je sve trebalo biti uklonjeno u prvih godinu dana. Voljela bi da nisam u pravu da nešto krene. Tko se snađe, snađe”, rekla je Mrak Taritaš.

“To je užasna sramota ove Vlade. Nakon je bio u dva čitanja, na oba sam rekla da ću biti protiv, ne zato što sam politički oporba. Nisam vidjela pomak. Bila sam protiv jer je Zakon neprovediv, postavio je komplicirane procedure. Upozoravala sam, govorila i pisala. Kilogrami dokumentacije se moraju skupiti. Godinu dana je trebalo bivšem ministru da shvati da je zakon neprovediv pa su išli u izmjene i dopune koje su napravile tek male poboljšice. Uz to, pitanje je radne snage i cijene građevinskog materijala. Zašto građevinska inspekcija nije odmah uzela stvar u svoje ruke nego je prošlo dvije godine da bi bilo rušenja”, dodala je.



“Patuljci pojma nemaju”
Objasnila je zašto je bila među najvećim kritičarima novoizabranog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivana Paladina.

“Patuljci pojma nemaju. Nastojim biti pristojna. Bila sam skoncentrirana i rekla sam si – nemoj napadati čovjeka. On je ekonomist, možda ima pogled s neke druge strane. Na raspravi na kojoj se predstavio na dva odbora, išla mi je para na uši van jer sam vidjela da se taj čovjek nije pripremio. Nije znao koji su resori u ministarstvu niti išta o osnovnim grupama problema u tom ministarstvu. Očekivala sam da se netko dolazi na čelu resora koji je opterećen obnovom, pripremi i informira”, kazala je.

“Vrijeme je da se sjedne za stol”
Mrak Taritaš se osvrnula na sastanak premijera s oporbenim strankama u Banskim dvorima.

“Koronavirus, potres, rat se događa na 6 i pol sati od grada Zagreba…to su trenuci koji nisu za pokazivanje mišića i pitanja tko je u javnom prostoru domišljatiji nego je vrijeme da se sjedne za stol. Mi smo se u oporbi složili da je to dobar format u kojem odrađujemo sastanke na kojima dobijemo informacije i možemo pitati neke stvari. Naša memorija na strahote rata je svježa i imamo posebnu empatiju prema građanima Ukrajine. Postoje trenuci u kojima, bez obzira jeste li vlast ili oporba, trebate sjesti za stol. Važno je da idu točne informacije, da ne ide širenje straha i neizvjesnosti i teorija zavjere. Ministar obrane je već prvi dan rekao sva moguća čudesa. javnost mora biti informirana ali javnost se zbunjuje ako idu poluinformacije”, govori.

“Postoje neke stvari koje su tajne i koje možda znaju samo predsjednik i premijer ali postoji razina koju javnost mora znati. Mislim da treba imati okvir jasnoće. Mi smo članica NATO-a, inzistiramo na novim procedurama. Postoji crna kutija, kaže premijer da je ona zapravo narančasta, pa neke podatke ćemo saznati”, dodaje.

Komentirala je i rast cijena energenata, kao i kupovanje velikih količina zaliha namirnica, pogotovo ulja.

“Usporedite cijene namirnica prošle jeseni i sad, veliko je poskupljenje. Još mi nije jasna panika i misterij toalet papira koji nestaje s polica. Ako svi kupuju ulje i kvasac, nastane psihoza i poremećaj. U četvrtak je bila zanimljiva sjednica Odbora za gospodarstvo. zanimalo me je kakvo je naše stanje sa zalihama energenata ove i iduće godine. Kakve su nam komercijalne zalihe i one ostale vezano uz benzin i lož ulje. Ministarstvo gospodarstvo je dobro pripremilo materijal. Pokazalo se da mi što se tiče energenata imamo dobru zalihu. Meni je to ponudilo neku sigurnost. Ovaj rat neće biti ni lak ni kratak, bit će težak i dug. Očekujem da se sjedne za stol i razmisli o obrambenoj politici. Značajno bi to bilo razini Europske unije i NATO-a jer ako budemo pojedinačno nabildavali proračune, pojest će nam sredstva za neke druge stvari”, kazala je.

 

Komentari