Anka Mrak-Taritaš: Imamo li ministricu kulture ili ministricu bogoštovlja?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) prozvala je u srijedu u Hrvatskom saboru ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek zbog toga što nije omogućila rad kulturnjacima pitajući ima li Hrvatska ministricu kulture ili ministricu bogoštovlja.

“Umjesto da se kao lavica bori za ljude u hrvatskoj kulturi kojima je ugrožena egzistencija, umjesto da se pobrine da im se omogući rad, te pobrine da se umjetnicima isplate milijuni i milijuni kuna honorara koje im duguju javne ustanove, ministrica kulture polemizira s GLAS-om koji traži ono što bi ona sama trebala”, kazala je Mrak Taritaš iznoseći stajalište svog Kluba.

Pritom podsjeća da je prošlog tjedna GLAS predložio da se propišu pravila unutar kojih bi se u Hrvatskoj mogle otvoriti i kulturne ustanove, kazališta, kina, plesne i koncertne dvorane.

“Nevidljiva ministrica kulture je u samom finišu mandata pokazala da je pravi izdanak svoje stranke. Potpuni besmisao vođenja jednog resora začinila je tipičnom transformacijom u ministricu bogoštovlja. Umjesto da se za svoj resor bori i krči mu put, ona s visoka objašnjava zašto na misu možemo, a na kazališnu ili plesnu predstavu, koncert ili u kino ne možemo”, ustvrdila je Mrak Taritaš i pozvala da se kulturnjacima dozvoli rad.



“Ono što ste dozvolili javnom prijevozu i crkvama, dozvolite i umjetnicima. Ne treba više, ali nemojte ni manje”, rekla je.

Mirando Mrsić (Demokrati) obrušio se pak na glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića nabrojivši niz “njegovih afera, od lova na veprove, zatvaranje restorana zbog previsokog stola do zapošljavanja bez natječaja u Studentskom centru”.

“Nema bolje Hrvatske sve dok likovi poput Andrije Mikulića mogu biti na pozicijama”, ustvrdio je Mrsić i pozvao vladajuće da se uključe u raščišćavanje “mulja”.

Ranko Ostojić (Klub SDP-a) iznoseći stajalište Kluba osvrnuo se na stanje u Domu za starije u Splitu u kojem je umrlo 18 osoba od koronavirusa pitajući kada će se utvrditi je li netko kriv i je li sve učinjeno po pravilima.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) je, odgovarajući na prozivke, ustvrdio da u vrijeme kada se Hrvatska suočava s najvećom zdravstvenom i gospodarskom krizom oporba ne nudi rješenja već bavi podjelama u hrvatskom društvu, vraća na partizane i ustaše, ZDS, antagoniziranje sa Crkvom. ”Na to se svodi program oporbe”, kazao je.

“Što je oštriji njihov ton, neutemeljen i često puta lažan, odgovor je u rejtingu njihovih političkih stranaka, GLAS je na 0,7 posto, Demokrata nema među prvih 12, kako ne shvaćate dok govorite neistine i objede na račun HDZ proporcionalno vam pada rejting”, poručio je oporbi.

Bačić je istaknuo i da se za proboj koronavirusa u Dom za starije u Splitu ne može prozivati HDZ i ljude koji obnašaju funkcije u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji nastoje suzbiti epidemiju.

“Koronavirus je ušao u mnoge staračke domove diljem Europe, polovica umrlih u zapadnoj Europi je u domovima umirovljenika, jesu li tamo možda ravnatelji HDZ-a i postavljeni po političkom ključu”, upitao je Bačić.

Komentari