Anka Mrak-Taritaš: Grad neće biti spreman pratiti Zakon o obnovi, već četiri godine upozoravamo na loše stanje u proračunu

Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak uputila prijedlog zakona o obnovi Zagreba u koji je odlučila uvrstiti socijalni kriterij pri sufinanciranju konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu 22. ožujka. Zakonom se definira model po kojem će obnovu 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici.

“Zakon o obnovi Zagreba ne odgovara na puno pitanja, ovaj zakon nije izdefinirao određene stvari. Nije definirao metodologiju, ni način provedbe. Tako da tu ima niz nedorečenosti, a problem je vezan i uz sredstva”, poručila je saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš za Otvoreno.hr

Mrak-Taritaš upozorava na ozbiljan problem u proračunu Grada Zagreba koji na kraju neće moći pratiti ovakav ‘Zakon o obnovi’.

“Država će probati namaknuti svoja sredstva vezano uz njen zalog što iz proračuna, što iz pojedinih kreditnih linija, što iz određenih fondova koji su na raspolaganju. No grad Zagreb ima ozbiljan problem i dubioze u proračunu. One su tu od prije dvije, tri godine i nastavlja se i dalje. Grad zapravo neće biti spreman raditi podršku jednom takvom zakonu”, rekla je Mrak-Taritaš.



Predsjednica GLAS-a neće podržati zakon

“Kad vidite lex specialis, taj zakon mora biti jasan i provediv. On to i je vezano uz 231 zgradu javne nabave, ali za to nije trebalo donositi ovaj zakon”, rekla je Mrak-Taritaš.

Istaknula je da zakon ne omogućuje nikakvu transformaciju pojedinih dijelova grada, niti želi napraviti iskorak u prostornom razvoju uređenja grada Zagreba.

“Taj zakon je niz stvari na jednom mjesto, a na bitna pitanja, način na koji će funkcionirati nije odgovorio. Osim toga, da se sad ponovno ide osnivati fond u kojem ćete zapošljavati neke nove ljude, u ovoj situaciji u kojoj se mi nalazimo, mislim da je u krajnjoj liniji nekorektno, to je loše”, rekla je predsjednica GLAS-a.

Anka Mrak-Taritaš komentirala je i najnovije izvješće izvršenja gradskog proračuna koje pokazuje da minus gradskih financija na kraju 2019. godine iznosi 1,3 milijarde kuna.

“Mi kao Glas smo već imali i nekoliko pressica na tu temu, objasnili smo odakle je dug, kako je nastao te da će taj dug biti još i veći. Kad se ponašate prema gradskom proračunu na način na koji se to gospodin Milan Bandić ponaša, onda vam je to rezultat”, rekla je Mrak-Taritaš.

Upozorila je da je i pročelnica Gradskog ureda za financije u nekoliko navrata uputila što otvoreno, što zatvoreno pismo gradonačelniku, da poruči da se u proračunu nalaze određene dubioze.

“Pritom imamo i sad na Gradskoj skupštini temu o izvršenju proračuna. Dakle bez obzira na koronakrizu, gradski proračun zaista samo ‘drži nos iznad vode’. Na to već četiri godine upozoravamo, prema tome, loše stanje u proračunu je apsolutna činjenica”, istaknula je Mrak-Taritaš.

Na pitanje kako bi se dug mogao smanjiti, Mrak-Taritaš odgovara da se može smanjiti tako da se naprave određene stvari za koje gradonačelnik nikad neće biti spreman.

“On je u svojim odlukama vezano uz pročišćenju otpadnih voda, uz žičaru, roditelje i odgojitelje i niz drugih stvari, zaista gradski proračuni i grad pustio preko rupa i ne želi priznati da ga je svojim odlukama doveo u tu situaciju”, zaključila je Anka Mrak Taritaš za Otvoreno.hr.

Komentari