Anka Mrak Taritaš: Gospodarstvo je na koljenima i iz helikoptera moramo bacati novac da bi se čuvala radna mjesta

Najavljena zabrana rada trgovina nedjeljom mogla bi ugroziti gospodarstvo koje je ionako na koljenima, a prouzročit će otpuštanje radnika, rekla je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica Glasa. 

Prema njezinim riječima, ponovno otvaranje teme zabrane rada trgovina nedjeljom posljedica je opće nesposobnosti Andreja Plenkovića i njegove Vlade u nošenju s krizom.

“Umjesto da konačno urede državu u kojoj stvari funkcioniraju i radnici su plaćeni za ono što odrade, oni opet mogu smisliti samo ograničavanje i zabranu”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

Dodala je kako će posljedice biti nove štete za gospodarstvo, za koje ističe da je “ionako na koljenima i iz helikoptera moramo bacati novac da bi se čuvala radna mjesta”.



“Svi oni imat će štetu, na različite načine i u različitim omjerima, ali svima je zajedničko jedno – vrlo je vjerojatno da će morati otpuštati radnike”, naglasila je Anka Mrak-Taritaš.

Ona smatra da se najavljenim izmjenama Zakona o trgovini guši poduzetništvo zbog nesposobnosti države.

Najnoviji prijedlog Zakona o trgovini opet predviđa zabranu rada nedjeljom za trgovine – i to samo za neke trgovine i samo ponekad iz čega se vidi “da je riječ o apsurdnom prijedlogu”.

‘Osim ludila s nedjeljom uvodi se ludilo ograničavanja radnog vremena’

Osim rada nedjeljom, zabranjuje se i rad nakon 21 sat u sve dane, naglasila je.

Anka Mrak Taritaš ističe da se osim “ludila s nedjeljom, uvodi još jedno ludilo, a to je ograničavanje radnog vremena”.

Podsjetila je da je Ustavni sud tri puta u zadnjih 17 godina zabranu rada nedjeljom proglasio neustavnom, zadnji put prošle godine, kada je procijenio da je zabrana rada nedjeljom pretjerana mjera čak i u uvjetima pandemije, no, napominje, HDZ gura dalje s tom nerazumnom odlukom.

Govorila je i tome da je Glas u prošlom sazivu Sabora u proceduru uputio prijedlog dopune Zakona o radu kojim su predlagali da se u zakon stavi odredba koliko se više radnicima mora platiti rad nedjeljom i blagdanom, što do danas nije propisano zakonom.

“Vlada nema hrabrosti ili znanja to provesti, a umjesto toga imamo populističko dodvoravanje na štetu nekih dijelova gospodarstva”, zaključila je.

Komentari