Andrija Hebrang: Mesić i Milanović su po svojoj prirodi rusofili. Ljubav prema Rusiji je njihov ideološki stav

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Andrija Hebrang, nekadašnji ministar zdravstva i obrane i jedan od političkih veterana u Hrvatskoj, za portal Direktno komentirao je još jednu izgubljenu tužbu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, njegove izjave u vezi rata u Ukrajini i dao svoje mišljenje što stoji iza proruskih izjava Mesića i aktualnog predsjednika Zorana Milanovića.

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu u kojoj stoji da je Mostov zastupnik Miro Bulj imao pravo nazvati Stjepana Mesića elementarnom nepogodom i klevetnikom Hrvatske. Hebrang kaže da je takva presuda znak da se “hrvatsko pravosuđe počelo buditi” i nada se da je to “svijetlo na kraju tunela”.

‘Lagani znak optimizma da se hrvatsko pravosuđe počelo oporavljati’
“Mesić, Joža Manolić i slični su inače dobivali procese bez problema donedavno. Ja imam iskustva s Manolićem na sudu. Tužio me prije pet godina kada sam rekao na televiziji da je OZNA ubijala ljude. Dobio je prvostupanjski spor iako sam ja donio dokumente gdje je OZNA priznala da je ubijala bez suđenja. Sudac mi je to tada odbio uz obrazloženje ‘niste priložili dokumente već ovjerene kopije’. Dakle, tjera me na kriminal, da kradem originale iz arhiva. Prijavio sam i četiri povjesničara da budu svjedoci na suđenju, a sudac ih je odbio uz obrazloženje da se ‘nisu bili ni rodili 1945’. Znači, po našem pravosuđu, oni koji predaju egipatsku povijest trebaju prestati predavati jer se nisu rodili prije 3000 godina”, govori Hebrang svoje iskustvo s hrvatskim pravosuđem i tužbama visoko pozicioniranih političara u Hrvatskoj.

Smatra da je presuda protiv Mesića “potencijalno svijetlo na kraju tunela, jedan lagani znak optimizma da se hrvatsko pravosuđe počelo oporavljati i ne suditi politički nego doista po pravu i po zakonima. Ako se sada počelo oporavljati, nakon 70 godina političkog pravosuđa, znači možemo očekivati u sljedećih pola stoljeća da će se potpuno pročistiti”, optimističan je Hebrang.



‘Mesić i Milanović su rusofili, takvi su od rođenja’
Mesić je jučer izjavio da se “građane nastoji zavarati da je ono što o Ukrajini vide na svojim ekranima i u novinama, jedna istina” i da se u “U Ukrajini vodi propagandni rat”.

Hebrang se nije htio opredjeliti što je istina, a što laž kada su u pitanju vijesti iz Ukrajine.

“Imamo dva izvora vijesti, kao i u svakom ratu. Ja naravno vjerujem ukrajinskim izvorima, koji su napadnuti i koji su sada u jako teškoj situaciji. Mesić, Milanović i neki drugi su po svojoj prirodi stvari rusofili. Njima je odgojem to usađeno, oni su takvi od rođenja tako da ne čudi što Mesić ima i drugu istinu. Naravno, on ju je ili izmislio ili vjeruje ruskim agresorskim vijestima, što se ne bih čudio. Što je od toga istina, vidjet ćemo na kraju rata”, nastavlja Hebrang.

‘Ljubav prema Rusiji je njihov ideološki stav koji im je ugrađen u gene’
Naš sugovornik vjeruje da su odgoj i odrastanje u takvoj okolini razlog simpatija Mesića i Milanovića prema Rusiji.

“Imaju simpatije jer su odgojeni u takvom ambijentu. I jedna i druga obitelj ima korijene iz davnih komunističkih vremena kada je Komiterna objedinjavala sve komunističke partije, tako da je komunistička partija Jugoslavije bila podređena tadašnjoj Kominterni. Oni su odgojem dobili tu pozitivnu liniju prema nekadašnjem Sovjetskom Savezu, odnosno sada Rusiji. Hoću reći to je njihov ideološki stav koji im je ugrađen u gene”, zaključuje Hebrang.

 

Komentari